A390_β, de nieuwe Sport Fastback van Alpine

De show-car A390_β, de allereerste zuiver elektrische ‘sport fastback’ van Alpine, voegt een nieuwe dimensie toe aan het sportieve universum van het merk. Hij blikt vooruit op het tweede van de drie modellen van de Dream Garage, de ideale garage die Alpine bedacht voor alle gepassioneerde piloten.

Na de A290, en voor de toekomstige elektrische A110, blikt de A390_β vooruit op de tweede fase van Alpines Dream Garage, een trio van sportievelingen dat de overstap van het merk op elektrisch rijden markeert.

De naam A390_β volgt de nomenclatuur van Alpine die een A combineert met drie cijfers. De 3 verwijst naar de grootte van het model, de 90 naar de veelzijdige voertuigen voor dagelijks gebruik van het merk. De Griekse letter bèta geeft dan weer de tussenstap in de ontwikkeling aan, voor de officiële lancering van het seriemodel.

De A390_β blikt dus vooruit op het toekomstige seriemodel, dat ontworpen is voor dagelijks gebruik en dat zich, net als de iconische A110, kan transformeren tot een waar racebeest met een uiterst sportief rijgedrag. Alpine definieert hem als een echte sportieveling in avondkledij, een ‘racing car in a suit’.

Net als de concept-car Alpenglow die in 2022 op het autosalon van Parijs werd voorgesteld, haalt de show-car A390_β zijn inspiratie uit het bergmassief van de Alpen. Gesteente, mineralen en sneeuw zijn stuk voor stuk natuurelementen die het design en de materiaalkeuze hebben beïnvloed, waardoor de wagen zijn volle karakter heeft gekregen.

Door voort te bouwen op zijn erfgoed en zijn sportieve DNA presenteert Alpine een emblematische creatie van Franse knowhow, een perfecte mix van durf en innovatie. In een tijd waarin koolstofarme mobiliteit centraal staat in de autosector, is de show-car Alpine A390_β meer dan een belofte. Hij bewijst het engagement van het merk Alpine voor een hoogstaande, opwindende en duurzame sportiviteit.

A390_β geeft ons een voorproefje van de toekomstige Alpine sport fastback, die we hebben ontworpen als een A110 met 5 zitplaatsen. De dualiteit tussen de racegeest en de verfijning van deze showcar belichaamt de rijervaring en de prestaties die vanaf 2025 terug te vinden zullen zijn in ons seriemodel, dat in Frankrijk wordt geproduceerd in de historische fabriek van Dieppe. Meer dan een belofte van een 100% Alpine-ervaring, is het een echte verbintenis.”  Philippe Krief, CEO van Alpine

 

Van bij de eerste aanblik trekt de A390_β de aandacht met zijn onmiskenbare Alpine-gezicht, dat hier wordt geïnterpreteerd als een minimalistische en hoogtechnologische lichtband.

 

A390_β, het nieuwe silhouet van Alpine

Het silhouet van de even dynamisch als vloeiend gelijnde A390_β onthult een echt sculptuur. Het passagierscompartiment krijgt een monolithische bubbel en put inspiratie uit een waterdruppel, de natuurlijke vorm die de beste verhouding tussen functionaliteit en aerodynamica verzekert. Tot slot nemen de flanken de typische lijn van de Alpine-modellen over en geven ze een indruk van beweging, zelfs wanneer de wagen stilstaat.

 

Bleu Specular, een knipoog naar Alpenglow

De A390_β is getooid met het facetrijke, intense blauw dat de scherpe vormen van de show-car in de verf zet. De bewegende deeltjes in de verf vibreren op het ritme van de bewegingen. De kleur schommelt tussen stralende blauwtinten die het licht vatten en diepere nuances, die de lijnen van de wagen accentueren.

 

De lichtsignatuur, de ziel van de show-car

De show-car Alpine A390_β onderscheidt zich door zijn kenmerkende lichtsignatuur, geïnspireerd op die van Alpenglow. Onder de lichtband voor- en achteraan roept een wolk van verlichte driehoekjes, ‘Cosmic Dust’ genaamd, het beeld op van een komeet die door de atmosfeer raast. Tot slot lijken dunne lichtstrepen voor- en achteraan de lucht te doorklieven als een mes, om een indruk van lichtheid te geven.

 

Aerodynamica voor nog meer sportiviteit

Om de lucht optimaal te kanaliseren, meet de A390_β zich enkele zichtbare aerodynamische elementen aan. Vooraan zorgt een ‘flying bridge’ (letterlijk ‘vliegende brug’) voor een betere luchtstroom over het bovenste deel van de wagen. Het microgeperforeerde radiatorrooster geleidt de lucht optimaal, terwijl de grote zijdelingse luchtinlaten een luchtgordijn creëren om de natuurlijke luchtstroom te versnellen.

De meer conceptuele achterkant is de interpretatie van ‘Light Follows Function’: het licht benadrukt de aerodynamische elementen van de show-car.  De centrale divider, die verwijst naar de Le Mans-bolides van Alpines, garandeert de vloeiendheid en stabiliteit.

In harmonie met de diffuser achteraan kan de lichtstrip over 80 mm in- en uitschuiven, waardoor de A390_β van een zogenaamd ‘short-tail’-design naar een ‘long-tail’-design kan overgaan. Dat vermogen om langer te worden, verlaagt de luchtweerstandscoëfficiënt en vergroot het rijbereik van het voertuig.

 

Sneeuwvlok als inspiratiemotief

Het design van de velgen op de show-car A390_β is geïnspireerd door de kristalachtige eigenschappen van een sneeuwvlok, die tegelijk resistent en licht is. Ze zijn uitgevoerd in maat 22″ vooraan en 23″ achteraan en zijn getooid met een naafdop met blauwe haloverlichting in het midden van het wiel: een echt juweeltje. Het transparante effect van de centrale flens, die lijkt op een dun laagje ijs, benadrukt de werking van Active Torque Vectoring op de achtergrond.

 

De definitie van ‘sport fastback’ volgens Alpine 

Als een show-car waarvan het uiterlijk 85 procent overeenkomt met dat van het toekomstige seriemodel, belichaamt de A390_β de filosofie ‘vorm volgt functie’, met technische en aerodynamische elementen die bewust sportief zijn.

Het koetswerk is van het type ‘sport fastback’, dat soepelheid en sportiviteit aan interieurruimte koppelt. Dit silhouet met duikende achterruit draagt als een ononderbroken lijn bij tot de aerodynamische prestaties van de wagen.

Zo kan de A390_β prat gaan op een lijn die lichtheid aan dynamisme koppelt en die in de eerste plaats uitnodigt om met meerdere personen van zijn sportieve inborst te genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait