Het mag dan al wat cliché klinken, maar de donkere dagen komen eraan en dan is het leuk als je in je knusse zetel wat autolectuur kunt doornemen.
Deze nieuwe titels zullen je misschien kunnen bekoren, er is in ieder geval voor elk wat wils.
Deutsche Cabriolets 1945-2022.
Het naoorlogse Duitse ‘Wirtschaftswunder’ liet de mensen toe om terug van het leven te genieten en zich iets extra te gunnen. Een cabriolet bezitten betekent uiteraard wat meer luxe en de Duitse constructeurs lieten zich dan ook niet onbetuigd en boden heel wat mooie modellen aan in deze nichemarkt.
Bij het openslaan van dit boek merk je pas hoe uitgebreid de keuze was.
Het eerste deel presenteert de auto’s van de serieproducenten, terwijl het tweede deel het over de kleine constructeurs, de projecten en de prototypes heeft. In beide hoofdstukken stoot je op heel wat verrassingen, in het eerste deel vind je naast de traditionele merken bijvoorbeeld ook de dwergauto’s en de tuners zoals Gembella of Brabus en Alpina, terwijl het tweede luik weinig gekende bouwers illustreert zoals Fiberfab, Spohn, Weinsberg of Wendax om er maar enkele te noemen.
Het is een boeiende uitgave met een diepgaande studie van een categorie auto’s die nu haast helemaal van het toneel is verdwenen. Schön!
Auteurs: E. Kittler/ J. Kuch. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-613-04441-8. 24 x 27 cm. 509 blz.
Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de
La Panhard PL 17 de mon père.
De formule ‘de mon père’ blijft een groot succes en deze interessante reeks wordt dan ook met de regelmaat van de klok met nieuwe titels aangevuld. Spijtig genoeg is een van beide auteurs van dit boek onlangs overleden, Bernard Vermeylen was een gewaardeerd Panhard kenner en schreef talloze boeken over het merk. Hij overleed in oktober vorig jaar.
De PL 17 was de opvolger van de Dyna X en Z en dat wordt in de inleiding beschreven. Daarna volgt het verhaal van het ontstaan en de evolutie PL 17, met de nodige foto’s, een boeiende tekst en aandacht voor de afgeleide versies. Achteraan vind je tabellen met technische gegevens, identificatienummers, productie-aantallen en exportcijfers.
Als je ’t mij vraagt: dit boek is super, chapeau!
Auteurs: Y. Le Lay/ B. Vermeylen. Taal: Frans.
ISBN: 978-2-38514-067-0. 22 x 25 cm. 119 blz.
Uitgever: Sophia Editions Paris (F). sophia-editions.com
Henry de Ségur Lauve et Citroën.
Henry de Ségur Lauve was een Amerikaans industrieel designer, geboren in 1910 in New Jersey. Zoals zijn naam laat vermoeden was hij een afstammeling van Franse 18de eeuwse kolonisten. Na een carrière bij GM onder Harley Earl, startte hij in 1958 een eigen ontwerpbureau uit onenigheid met Bill Mitchell, Earl’s opvolger.
Tijdens een receptie op de Franse ambassade in 1960, waar hij als vertaler fungeerde, leerde Lauve Pierre Bercot kennen. Bercot was de CEO van Citroën en een man van hoog cultureel niveau. Om het ontwerpbureau van Citroën een bredere kijk te geven en beter te positioneren voor een toegang tot de Amerikaanse markt, bood Bercot Lauve een adviserende rol aan, uiteraard met een goed betaald contract. Huisstylist Flaminio Bertoni, die niet op de hoogte was van deze onderhandelingen, was daarmee uiteraard niet gediend. Vijftien jaar lang produceerde Lauve heel wat experimentele en spectaculaire ontwerpen, waarvan uiteindelijk weinig doorfilterde naar de seriemodellen van Citroën. Dit boek toont de vele tekeningen en illustraties die Lauve aan Bercot en Citroën presenteerde. Het is een schat aan informatie en een uniek stukje Citroën geschiedenis.
Kortom, een schitterende gezamenlijke uitgave van Citrovisie en CitroExpert, sterk aanbevolen!
Auteurs: W. Jansen/ T. van der Zanden. Taal: NL/F/E.
ISBN: 978-90-832960-7-4. 23 x 25 cm. 264 blz.
Uitgever: Citrovisie/CitroExpert.
Volvo. Vom Schneewittchensarg ins elektrische Zeitalter.
Dit boek presenteert een duidelijk overzicht van de Volvo-modellen na WO II. In de inleiding heeft de auteur het kort over de vooroorlogse geschiedenis van het Zweedse merk, om daarna de productie vanaf de PV444 modellen onder de loep te nemen, inclusief de nieuwste elektrische modellen en de Polestar-familie. Het is geen diepgaande studie geworden maar wel een introductie tot het merk voor wie (nog) geen Volvo-kenner is.
Auteur: N. Hilbrenner. Taal: Duits.
ISBN: 978-3-613-04681-8. 22 x 25 cm. 208 blz.
Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de
LMX Sirex. Sportiva d’autore.
In Italië waren er in de jaren zestig en zeventig ontelbare kleine constructeurs die hun kans waagden, vooral dan op de sportwagenmarkt.
Meestal zie je dan bekende namen opduiken van vaklui die al bij andere projecten actief waren.
De LMX is een schoolvoorbeeld daarvan. Gesticht door Gianni Mandelli en Michel Liprandi en geproduceerd door hun firma Limaplas, gespecialiseerd in kunststof koetswerken, stonden ook bekende namen als ingenieur Gioachino Colombo en designer Franco Scaglione aan de wieg van de LMX. Geïllustreerd met vele foto’s schetst de auteur het verhaal van deze mooie sportwagen in zestien hoofdstukken, van het originele idee tot de prototypes en een voorbeeld van restauratie.
Een knap boek geschreven door een auteur die tot over zijn oren verliefd is op deze uitzonderlijke sportwagen. Mooi
Auteur: R. Montalbano. Taal: Italiaans/Engels.
ISBN: 978-88-98344-88-8. 22 x 30 cm. 331 blz.
Uitgever: ASI Service srl. asiservice.it
Automobilsmus a šlechta v českých zemích 1894-1945.
Dit boek vertelt over de beginjaren van de auto en de adel in Tsjecho-Slovakije. Uiteraard was het enkel de begoede laag van de bevolking die zich toen een auto kon permitteren. De vooraanstaande figuren in de Tsjechische samenleving en hun auto’s worden hier geportretteerd, zo bijvoorbeeld die van voorname families zoals de Forest, Thun, Rohan of Thurn-Taxis. Tevens komen belangrijke gebeurtenissen zoals de Prinz Heinrich Fahrt aan bod.
De Tsjechische taal mag dan een barrière vormen maar de vele foto’s zijn bijzonder interessant, het is een unieke blik op de eerste decennia van de auto.
Auteurs: M. Hořejš/ J. Křižek. Taal: Tsjechisch.
ISBN: 978-80-7037-216-6. 17 x 25 cm. 310 blz.
Uitgever: Národní Technické Muzeum. ntm.cz
Op de antiquarische boekenplank:
Motor Badges & Figureheads.
De figuren op de radiator en de merkemblemen behoren tot wat je de heraldiek van de auto zou kunnen noemen.
Het boek bestaat uit drie luiken: voorbeelden van badges ‘(schildjes), afbeeldingen van radiatorfiguren en tenslotte een alfabetische lijst van merken met de bijhorende emblemen. Daarin komen ook de meest zeldzame merken aan bod, zoals bijvoorbeeld Rolland-Pilain, Clyno, Gilbern of Farman om er maar enkele te noemen.
Het is een handig boekje dat je makkelijk toelaat om wat opzoekingen te doen.
Auteur: B. Jewell. Taal: Engels.
ISBN: 978-085936-062-8. 20 x 21 cm. 128 blz.
Uitgever: Midas Books. Uitgegeven in 1978.
Tekst en foto’s: Vincent Arpons.