Persbericht: Lando Norris rijdt op het Silverstone Circuit in levensgrote LEGO® Technic™ McLaren P1™

  • De LEGO Groep en McLaren Automotive gaan de ultieme uitdaging aan: het bouwen van een levensgrote, rijdende LEGO® Technic™ versie van de iconische McLaren P1™ supercar.
  • McLaren Formule 1-coureur Lando Norris stelt de unieke auto op de proef met een rondje over het iconische circuit van Silverstone waar hij tal van historische momenten beleefde voor McLaren.
  • De levensgrote auto bevat maar liefst 342.817 LEGO Technic stenen en een elektrische motor; het is de eerste grote replica ooit voor de LEGO Groep en de auto is in staat om een hele ronde over een circuit te rijden.
  • De LEGO Technic McLaren P1™ set, op schaal 1:8, is nu verkrijgbaar op www.LEGO.com/McLaren
© Jeff Moore

Antwerpen, September 2024: De LEGO Groep en McLaren Automotive voltooiden de zwaarste LEGO Technic uitdaging tot nu toe: een unieke, volledig rijklare McLaren P1™, gemaakt van LEGO Technic stenen. En alsof dat nog niet genoeg is, verleende McLaren F1™-coureur Lando Norris zijn medewerking voor de ultieme uitdaging: een rondje over het iconische Britse circuit Silverstone in een LEGO Technic McLaren P1 (schaal 1:1). Een primeur in de geschiedenis van de LEGO Groep

Deze levensgrote replica van de McLaren P1™ is gemaakt van 342.817 LEGO Technic stenen, weegt ongeveer 1220 kg en bevat een aantal opmerkelijke technische hoogstandjes. De auto heeft een volledig functionele besturing, waardoor het de eerste grote LEGO constructie ooit is die kan sturen en lastige bochten op het circuit kan nemen. De auto heeft een elektrische motor die bestaat uit LEGO Technic Function batterijen en een elektrische autobatterij, waardoor hij verder kan rijden dan de voorgaande LEGO modellen.

Het resultaat is het werk van 23 specialisten op het gebied van ontwerp, engineering en bouw van de LEGO Groep en McLaren Automotive. Er kwamen maar liefst 8.344 uur aan ontwikkeling en bouw en 393 verschillende soorten LEGO Technic stenen aan te pas.

Zodra de auto in elkaar was gezet, was het uitkijken naar de ultieme uitdaging. Het is een replica van een McLaren-supercar, dus wie kon er beter achter het stuur plaatsnemen dan McLaren F1™-coureur Lando Norris. De Britse coureur had geen enkel probleem met de bochten van het 5,891 km lange circuit en voltooide zijn rondje rond het circuit van Silverstone met bravoure. Silverstone was het perfecte circuit voor deze uitdaging, gezien de rijke geschiedenis van McLaren in de thuisbasis van de Britse racerij.

Fans die Lando Norris aan het werk willen zien tijdens het voltooien van de ultieme uitdaging in de levensgrote LEGO Technic McLaren P1™ kunnen de volledige video bekijken op https://www.lego.com/nl-be/themes/technic/mclaren-p1.

“Ik was betrokken bij het originele P1-programma voor McLaren en het is geweldig om te zien hoeveel elementen van de originele McLaren P1™ zo realistisch tot leven zijn gebracht door het LEGO Technic team in dit levensgroot schaalmodel. De auto is een icoon van zijn tijd. Ik hoop dat we door deze samenwerking met de LEGO Groep de volgende generatie ontwerpers en ingenieurs kunnen inspireren om de grenzen van auto-innovatie te verleggen.” – Ben Gulliver, Test & Development Director, McLaren Automotive.
“Dit project is het nieuwste in een lange reeks samenwerkingen tussen de LEGO Groep en McLaren, waarbij McLaren-ingenieurs en het LEGO Model Production team de handen in elkaar sloegen, vanaf het ontwerp tot aan de uiteindelijke bouw. ​ McLarens expertise op het gebied van auto’s en techniek was van onschatbare waarde om ons te helpen een model te produceren dat de originele McLaren P1™ zo dicht mogelijk benadert. Op die manier hebben we een droom werkelijkheid laten worden. Het was geweldig om McLaren F1™-coureur Lando Norris te zien rijden in de auto die wij creëerden.” – Lukáš Horák, Senior Project Manager Model Production, de LEGO Groep.

De LEGO Technic McLaren P1™ set op schaal 1:8 is verkrijgbaar op www.LEGO.com/McLaren en in de LEGO Stores voor € 449.99.

© Jeff Moore

Levensgrote LEGO® Technic™ P1™ feiten en cijfers
​Na de onthulling van de nieuwste toevoeging aan de LEGO Technic Ultimate Car Concept Series, de LEGO Technic McLaren P1™ op schaal 1:8, in het McLaren Technology Centre in juli, lijkt deze nieuwste uitdaging de mantra ‘Build for Real’ naar een heel nieuw niveau te tillen en de supercar van de fans op een unieke manier tot leven te brengen.

  • Gemaakt van in totaal meer dan 342.817 LEGO® Technic™ stenen
  • Gebouwd met 393 verschillende soorten LEGO Technic stenen, waaronder 11 die speciaal voor dit model werden gegoten
  • Totaal gewicht: 1220 kg
  • 8.344 uur besteed aan ontwikkeling en constructie
  • 6.134 uur ontwikkelingstijd
  • 2.210 uur productietijd
  • Gemaakt door 23 specialisten op het gebied van ontwerp, engineering en bouw van de LEGO Groep en van McLaren Automotive.
  • De afmetingen van de auto komen overeen met die van het echte model: 4,98 m lang, 2,101 m breed en 1,133 m hoog.
  • De auto heeft een elektrische motor met LEGO Technic Function batterijen en een elektrische autobatterij, waardoor hij verder kan rijden dan de voorgaande LEGO modellen.
  • De LEGO Technic motor bestaat uit 8 motorpacks, elk bestaande uit 96 LEGO Power Function motoren, zodat de auto in totaal 768 LEGO motoren bevat. De 8 motorpacks imiteren de V8 onder de motorkap van de originele McLaren P1™.

De meest epische uitdaging tot nu toe

Enkele primeurs ter bekroning van onze samenwerking met McLaren:

  • Eerste LEGO schaalmodel dat bochten kan maken
  • Eerste LEGO schaalmodel dat een ronde op een racecircuit kan voltooien
  • Eerste keer dat een Formule 1-coureur in een LEGO schaalmodel rijdt ​

Productinformatie:

LEGO® Technic™ McLaren P1™ set (42172) ​
​Met zijn 7-versnellingsbak met dubbele koppeling, ophanging, V8 zuigermotor, verstelbare achtervleugel en dihedral-deuren met geavanceerde mechanismen is de replica tot in de puntjes afgewerkt en een ‘must-have’ voor fans van supercars en van McLaren.

  • Leeftijd: 18+
  • Prijs: € 449,99
  • Aantal LEGO stenen: 3.893
  • Productnummer: 42172
  • Afmetingen: Ruim 14 cm hoog, 59 cm lang en 25 cm breed
  • De gloednieuwe LEGO Technic versie op schaal 1:8 bestaat uit 3.893 LEGO stenen en elke auto heeft een uniek serienummer waarmee je speciale ‘achter de schermen’-content kunt ontgrendelen.
  • Verkrijgbaar: De LEGO Technic McLaren P1 set is verkrijgbaar via de LEGO Stores, www.LEGO.com ​ en retailers over de hele wereld.

Over de LEGO Technic Ultimate Car Concept serie

De LEGO Technic Ultimate Car Concept serie werd gelanceerd in 2016 en brengt om het jaar een bijzondere auto tot leven, waarbij zowel de set zelf als de verpakking zorgvuldig is ontworpen. De zoektocht naar de volgende Ultimate Car is voor het team een uitdaging om spectaculaire sportwagenmodellen op schaal 1:8 te ontwerpen en de grenzen van het mogelijke op te zoeken. ‘Build for Real’: het team bewijst telkenmale dat het met LEGO Technic mogelijk is om levensechte schaalmodellen te bouwen.

Over de LEGO Groep

De missie van de LEGO Groep is om de bouwers van de toekomst te inspireren en ontwikkelen door de kracht van spel. Het LEGO System in Play, met de LEGO steen als basis, stelt kinderen en fans in staat om alles te bouwen wat ze maar kunnen bedenken. De LEGO Groep werd opgericht in Billund, Denemarken in 1932 door Ole Kirk Kristiansen, waarbij de naam is afgeleid van de twee Deense woorden LEg GOdt, wat ‘Speel Goed’ betekent. Vandaag de dag is de LEGO Groep nog steeds een familiebedrijf met het hoofdkantoor in Billund. De producten worden inmiddels in meer dan 120 landen wereldwijd verkocht. Voor meer informatie: www.LEGO.com

Eerder uitgebrachte auto’s in de LEGO Technic Ultimate Car Concept serie:

  • 2016: Porsche 911 GT3 RS (SKU No. 42056)
  • 2018: Bugatti Chiron (SKU No. 42083)
  • 2020: Lamborghini Sián FKP 37 (SKU No. 42115)
  • 2022: Ferrari Daytona SP3 (SKU No. 42143)
  • 2024: McLaren P1™ (SKU No. 42172)

Een reeks van afbeeldingen in hoge resolutie die bij dit persbericht horen kunnen worden gedownload van de mediawebsite van McLaren Automotive: cars.mclaren.press.

Over McLaren Automotive:

McLaren Automotive is een maker van ultra high-performance lichtgewicht supercars. Het bedrijf ging in 2010 van start en vormt inmiddels het grootste onderdeel van de McLaren Group.

Het hoofdkantoor van McLaren Automotive is gevestigd in het McLaren Technology Centre (MTC) in Woking in het Britse graafschap Surrey. McLaren Automotive stelt zich de uitdaging om ‘s werelds meest toonaangevende en enerverende voertuigen te ontwikkelen. Onder de naam van McLaren, die synoniem staat aan 60 jaar aan authentieke raceprestaties, heeft het bedrijf enkele van de spectaculairste supercars uit de geschiedenis vervaardigd.

De GTS-modellen, supercars, motorsport- en Ultimate-modellen van McLaren worden aangeboden in ruim 40 markten. Elk voertuig wordt met de hand vervaardigd in het McLaren Production Centre (MPC) in Woking. Dit bevindt zich op dezelfde campus als het eerder genoemde MTC.

McLaren is een pionier die voortdurend de grenzen verlegt. In 1981 bracht het met de McLaren MP4/1 een even sterk als licht koolstofvezelchassis naar de wereld van Formule 1.

McLaren ontwierp en vervaardigde vervolgens in 1993 de legendarische McLaren F1, een wegmodel met een koolstofvezelchassis. De McLaren F1 staat aan de basis van het supercar-DNA van McLaren dat voor de 21e eeuw werd ontworpen en in 2011 voor de eerste keer vorm kreeg met de introductie van de McLaren 12C, het eerste productievoertuig van McLaren Automotive.

McLaren was de eerste fabrikant die een hybride hypercar afleverde. Dat deed het in 2013 met de McLaren P1™, waarmee de Ultimate-reeks was geboren. De P1™ werd in 2018 gevolgd door de McLaren Senna en een jaar daarop door een GTR-variant die exclusief voor de racebaan was bestemd. In 2019 introduceerde McLaren de hybride hyper-GT Speedtail. Elva, het meest recente model uit de Ultimate-reeks, is het lichtste wegmodel uit de geschiedenis van McLaren.

De LT-modellen van McLaren zijn de ultieme uitdrukking van in serie vervaardigde supercars met racebaanprestaties. De naam is ontleend aan de ‘Longtail’-versie van de F1 GTR die in 1997 op de markt verscheen en werd in het canon van McLaren Automotive opgenomen met de komst van de 675LT coupe en Spider, die beiden op de McLaren 650S waren gebaseerd. In 2018 werd de LT-legende voortgezet met de 600LT, die op de McLaren 570S was gebaseerd. De meest recente hoofdstukken in de geschiedenis van de LT werden in 2020 en 2021 geschreven met de introductie van de 765LT coupe en Spider.

McLaren onthulde in 2021 ook zijn compleet nieuwe high-performance hybride supercar. Het ging om de McLaren Artura, dat als eerste voertuig is gebaseerd op de McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA). De MCLA is op basis van wereldwijd unieke processen ontworpen, ontwikkeld en vervaardigd in het McLaren Composites Technology Centre in de regio Sheffield en zal het speerpunt vormen van de geëlektrificeerde toekomst van het merk.

In 2022 introduceerde McLaren de Solus GT, een eenzits racewagen met een gesloten cockpit. Deze bracht een futuristisch concept tot leven dat oorspronkelijk voor virtuele games was ontwikkeld.

In 2023 onthulde McLaren zijn lichtste en krachtigste in serie geproduceerde supercar, de 750S; een grondige ontwikkeling van de bekroonde 720S-supercar. McLaren introduceerde ook de nieuwe GTS, ter vervanging van de McLaren GT.

De McLaren Artura Spider werd begin 2024 onthuld als de eerste hoogwaardige hybride cabriolet van het merk. De introductie ervan maakte deel uit van een belangrijke upgrade van de originele Artura, en betekende dat McLaren’s serieproducties van de GTS, nieuwe Artura en 750S binnen twaalf maanden na elkaar werden geïntroduceerd.

McLaren Automotive kiest ervoor om samen te werken met gelijkgestemde, toonaangevende bedrijven en organisaties die de grenzen verleggen binnen hun respectievelijke vakgebieden. Dat zijn onder andere Ashurst, Bowers & Wilkins, Dynisma, Gulf, Monroe, Pirelli, Plan International, Richard Mille en Tumi.

Over de McLaren Group:

De McLaren Group is wereldleider in luxe autosport en elite motorsporten met een focus op supersportwagens en raceactiviteiten.

De groep werd in 1963 opgericht door coureur, ingenieur en ondernemer Bruce McLaren. De groep omvat McLaren Automotive, dat met de hand lichtgewicht supersportwagens bouwt en daarmee racet in wereldwijde competities; en een meerderheidsbelang in McLaren Racing, dat deelneemt aan het Wereldkampioenschap Formule 1, INDYCAR, Furmula E, Extrete E en F1 Academy.

Het wereldwijde hoofdkantoor van de groep is gevestigd in het iconische McLaren Technology Centre in Woking in het graafschap Surrey.

McLaren geniet een uitstekende reputatie qua innovatie en technologische uitmuntendheid en is een van de grootste onafhankelijke bedrijven van het Verenigd Koninkrijk.

 

© Jeff Moore
© Jeff Moore

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait