Achter de schermen bij topsporters: hoe bereiden ze zich voor op een belangrijke wedstrijd?

Interview met racepiloot Stienes Longin van Q1-Trackracing

Paspoort:

Discipline: autosport

Leeftijd: 33 jaar

Woonplaats: Rotselaar

Parcours: Belgium Belcar champion 2022 & 2023, European GT2 champion 2022, 2x winnaar van 24 Uur van Zolder

Volgende challenge: 24 Uur van Zolder

 

Sinds 2024 neemt Stienes Longin (zoon van de succesvolle racer Bert Longin) deel aan de GT Cup Europe, waar hij samen met Q1-Trackracing en hun Porsche 992 GT3 Cup de strijd aangaat op het circuit. Tijdens deze intensieve raceweekends wordt Stienes en zijn team optimaal ondersteund, met speciale aandacht voor verzorging en recuperatie na de races. Een belangrijk aspect dat Stienes steeds meer waardeert, is het belang van gezonde voeding. “Je merkt mondjesmaat dat voeding een grote invloed heeft op je prestaties,” vertelt hij. Met zijn focus op een verantwoorde levensstijl en voeding streeft Stienes ernaar zijn prestaties verder te optimaliseren. Maar welke details maken echt het verschil?

 

Was je altijd al geïnteresseerd in gezonde voeding? Zelf of op aansturen van een coach?

 

Stienes Longin: Dit is gegroeid in de loop der jaren. Mondjesmaat merk je dat voeding toch een grote invloed heeft op je prestaties. Hier probeer je jezelf altijd in te verbeteren zonder te fel over je grenzen te gaan.

 

Hoe ziet de begeleiding van een raceteam eruit?

 

Stienes Longin: Op raceweekends worden we begeleid door Cedric van Improve. Daarnaast word ik gecoacht door het team van Matthieu Gram. Deze mensen bieden het volledige gamma aan. Van fysieke tot psychologische coaching inclusief voeding etc.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met voedingssupplementen? Sinds hoe lang?

 

Stienes Longin: Sinds 2024 rijd ik GT Cup Europe met Q1 Trackracing in onze Porsche 992 GT3 Cup. In het kader van recuperatie na een zware inspanning (racen dus) krijgen wij een proteïneshake van We’R Nutrition. 

 

Wat voor soort fysieke training doe je om je voor te bereiden op races?

 

Stienes Longin: Ik volg een volledig trainingsschema dag in en dag uit… Vooral fietsen en lopen in combinatie met coördinatietraining.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen die je tegenkomt tijdens een race?

 

Stienes Longin: De combinatie van het fysieke en mentale zorgt echt voor algemene uitputting. Het moeilijkste is die balans tussen beide vinden. Je bent met een precisiesport bezig en dit samen met een zeer hoge hartslag en bijvoorbeeld extreme temperaturen in de wagen is vaak uitdagend. Verder ben je altijd onderweg met een groot kapitaal en dat zorgt wel voor extra druk. 

 

Volg je een specifiek sportdieet in de aanloop naar een race?

 

Stienes Longin: Meestal is dit gelijklopend met hetgeen ik doorheen het jaar eet en drink. Afhankelijk van het weer en de wedstrijd zal ik misschien wat aanpassingen doorvoeren.

 

Heb je anekdotes van opvallende voedingsgewoontes van anderen in de racewereld?

 

Stienes Longin: Ik heb ooit al wel iemand om 23u nog zien vol-au-vent met frieten zien eten. Een topprestatie volgde er natuurlijk niet….

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait