De reis naar de Lancia Design Day:

De reis naar de Lancia Design Day: de iconische voertuigen die de toekomstige modellen inspireerden.

  • Vandaag begint Lancia aan haar weg naar de Lancia Design Day op 28 novemberÞ: een reis van het verleden naar de toekomst waarin het merk de designelementen zal beschrijven die de drie nieuwe modellen van de toekomst hebben geïnspireerd.
  • Door eclecticisme, elegantie en grit zal deze reis de oorsprong ontdekken van het elegante ontwerp en de tijdloze Italiaanse schoonheid die het merk ertoe bracht zichzelf als “Progressive Classic” te definiëren.
  • De reis begint met enkele van de modellen die de toekomst inspireerden: Beta HPE, met zijn beroemde interne “venetiaanse jaloezieën-geïnspireerde structuur”, Gamma Coupe, die iedereen zich herinnert als Lancia’s comfortabele en innovatieve “reizende woonkamer”, en de elegante, agressieve en hoogwaardige Fulvia Coupé uit 1965.

Vandaag begint de eerste van drie afspraken in aanloop naar de Lancia Design Day op 28 november.Þ, het eerste evenement van Lancia Renaissance om de stijl te beschrijven van enkele van zijn meest iconische voertuigen uit het verleden die het ontwerp van zijn drie toekomstige modellen inspireerden.
In deze reis van het verleden naar de toekomst zijn de sterren de Lancia-voertuigen die deel uitmaken van de collectieve verbeelding: van Aurelia tot Flaminia, van Fulvia tot Beta HPE, Gamma, Delta, Stratos en 037. Deze modellen variëren nogal tussen elkaar, omdat sommige sierlijk en elegant zijn, terwijl andere brutaal en efficiënt zijn; maar ze hebben allemaal een stijl die tijdloos kan blijven. Dit is wat hen tot op de dag van vandaag mooi, eigentijds en authentiek uitingen van Italiaans design heeft gehouden.

 

“Het ontwerp en de schoonheid van deze “bewegende meesterwerken” inspireerden ons bij onze creatie van de drie Lancia-modellen van de toekomst”, aldus Luca Napolitano, CEO van Lancia. “Dit omvat de nieuwe Ypsilon in 2024, ons nieuwe vlaggenschip waarmee we het grootste segment van Europa kunnen betreden, en de gebeeldhouwde en gespierde nieuwe “Delta” in 2028 met zijn geometrische lijnen die autoliefhebbers in heel Europa zullen prikkelen. We beschrijven Lancia graag als een “Progressive Classic” -merk, waarbij “Classic” betekent dat we de waarde van ons erfgoed benutten en respecteren, terwijl “Progressive” ons vermogen inhoudt om met ambitie naar de toekomst te kijken. Innovatie en tijdloos design zijn altijd onze waarden geweest en we willen nu duurzaamheid en verantwoordelijkheid toevoegen, waarbij de klant altijd centraal staat in onze waardepropositie. Dit zijn de leidende principes van het tienjarenplan van onze Renaissance: via hen willen we een geloofwaardig en gerespecteerd merk worden in de premium Europese markt. Protagonisten van deze roadmap zijn de drie nieuwe Lancia-modellen van de toekomst die we hebben ontworpen om ze herkenbaar en consistent met elkaar te maken. Alle drie de voertuigen zullen drie duidelijk Lancia-designelementen hebben: het kalice, de bochtige lijnen en de geometrisch-primitieve vormen. Geïnspireerd door de voorkant van de iconische Lancia Aurelia en Delta, zal het nieuwe kalice worden geherinterpreteerd in een moderne sleutel, met behoud van het onderscheidende kenmerk dat een verticale en horizontale lijn samenbrengt om het merklogo op te nemen.
Bovendien zullen de drie nieuwe modellen bochtige lijnen op hun kant vertonen, een typisch kenmerk van sommige historische lancia-modellen, zoals Aurelia B20.
Ten slotte is er nog een derde element van lancia-design: de geometrisch-primitieve vormen aan zowel de voor- als de achterkant, waaronder de ronde achterlichten opvallen, die verwijzen naar de meer brutale en technische geest van het merk, die zijn pet richt op de legendarische 037, Stratos en Delta, de race “beesten” die rally meer dan 20 jaar domineerden “.

Naast elegantie en grit is er een derde element van Lancia-design dat eclecticisme is, d.w.z. de neiging om geïnspireerd te worden door verschillende bronnen, zelfs contrasterende, om tegelijkertijd iets harmonieus en consistents te creëren. Dit is wat er bijvoorbeeld gebeurt in de Italiaanse woonkamers die Lancia inspireerden om het originele en gastvrije interieur van de Gamma- en Beta-modellen te creëren. Dezelfde verfijning van het interieur is te vinden in de Fulvia Coupé uit 1965, elegant, agressief en performant tegelijk. Dit is een ander voorbeeld van Lancia eclecticisme.

Lancia Beta HPE, onconventioneel eclecticisme dat een tijdperk markeerde met zijn “venetiaanse jaloezieën-geïnspireerde structuur”

De Lancia Beta HPE (High Performance Estate) is een prachtige, sportieve en goed presterende gezinsauto die laag, sierlijk en uitgerust is met een ruime kofferbak. Geproduceerd in drie series, het is zeker het meest fascinerende Lancia Beta-model. Geïntroduceerd op de Autosalon van Genève in 1975, viel de Lancia Beta HPE op door zijn eclecticisme als de “praktische elegantie”. De achterkant van de cabine valt op door zijn schuine luik waar men een innovatieve op jaloezieën geïnspireerde structuurachter het glas kan zien, die de effecten van verblinding door de zon beperkt en het zicht naar achteren beschermt. Deze innovatieve oplossing wordt gecompleteerd door twee sierlijsten op de derde pijler die visueel wordt gemengd met de originele afwerking op de achterruit. Bovendien, die opvallen in het achterste interieur van het voertuig, strekken de omhullende rugleuningen zich uit tot de zijbekleding die onder de achterruiten is geplaatst om ervoor te zorgen dat de achterpassagiers zich vrij kunnen achterover leunen. Bovendien kunnen de hoofdsteunen achterin de rugleuning worden geplaatst wanneer ze niet worden gebruikt. De ruime en innovatieve cabine van de Beta HPE herinnert aan die warme en gastvrije sfeer van een Italiaans huis. Tot slot nog een leuk verhaal: door de achterbank volledig te laten liggen, is het zelfs mogelijk om een matras toe te voegen om een soort “reizend” bed te creëren.

 

Lancia Gamma Coupe: de “reizende huiskamer” die de regels overtreedt

Op de Autosalon van Genève in 1976 toonde Lancia het futuristische design van de Lancia Gamma Coupe. Met klassieke exterieurs en eclectische interieurs wordt dit voertuig herinnerd als de “reizende woonkamer“. Het kreeg deze bijnaam omdat de cabine een gastvrije, comfortabele en innovatieve sfeer creëert, zoals blijkt uit de originele kleurencombinatie en het dashboard geïnspireerd op het productontwerp van de jaren 70. De verfijning en de fijne kwaliteit van het materiaal zijn het resultaat van samenwerkingen met bekende modemerken, waaronder hetmaison vanErmenegildo Zegna. De laatste evolutie van Lancia grote GT coupes, een nobele reeks die Aurelia en Flaminia omvat, de Gamma Coupe werd geïnspireerd door de Flaminia Coupe. Dit is misschien de reden waarom hij er op het eerste gezicht sierlijker en slanker uitziet dan de vijfdeurs sedan, ook dankzij het schuine dak.

 

Turijn, 7 november 2022

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait