Jonge automobilisten rijden te snel, gebruiken hun smartphones achter het stuur en rijden onder invloed van alcohol met de auto van mama en papa – en dat vaak zonder toestemming
• Een nieuwe poll wijst op de risico’s die jonge automobilisten nemen achter het stuur van de gezinswagen
• Het merendeel van de ondervraagden gebruiken de auto van hun ouders; velen rijden te hard en gebruiken onderweg hun smartphones
• Het gebrek aan banen en de hoge kosten van huisvesting leiden ertoe dat jongeren langer thuis blijven wonen
• De ouders wringen zich in allerlei bochten om de kosten te dekken – thuis en op de baan
Sint-Agatha-Berchem, 30 maart 2017 –
Hard rijden, gsm’s gebruiken en rijden onder invloed zijn de risico’s die jonge automobilisten nemen achter het stuur van de auto’s van hun ouders – die velen lenen zonder het eerst te vragen.
Dat zijn de bevindingen van een nieuw onderzoek in opdracht van Ford dat de noodzaak van een speciale rijopleiding wil benadrukken in Europa,
* waar auto-ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak inhouden voor jonge automobilisten
** en jongvolwassenen langer thuis blijven wonen door een te hoge financiële druk.
*** Een overweldigende 82 procent van de ondervraagden rijdt met de gezinswagen, 39 procent heeft de maximumsnelheid weleens overschreden, 35 procent rijdt ermee zonder om toestemming te vragen en 27 procent gebruikt tijdens het rijden hun smartphones om te bellen, berichten te verzenden of selfies te nemen.
Nog eens 6 procent rijdt onder de invloed van alcohol. “Terug thuis gaan wonen – of er nooit weggaan – kan leiden tot wrijvingen tussen ouders en jongeren die geen kinderen meer zijn,” beweert Jim Graham, manager, Ford Driving Skills for Life. “Voor jongvolwassenen is vrijheid vaak het doel en de gezinswagen het middel.
De gezinswagen speelt dan ook een cruciale rol bij sociale activiteiten. Maar om hun veiligheid en die van andere weggebruikers te garanderen, vooral als ze een krachtigere auto besturen dan ze gewend zijn, moet ervoor gezorgd worden dat ze op een verantwoorde wijze rijden. In Europa wonen ongeveer de helft van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar- nog thuis bij hun ouders.
*** Hoge jeugdwerkloosheid
****, stijgende huurprijzen en moeilijkheden om een eigendom te kopen, zijn allemaal factoren die daartoe bijdragen.
Studenten gaan na hun studies vaak terug thuis wonen; dat is het fenomeen van de zogenaamde ‘boemerangkinderen’.
74 procent van de ondervraagden heeft een eigen auto maar rijdt toch nog steeds met de gezinswagen. De reden daarvoor is enerzijds om geld te besparen, en anderzijds om vrienden te imponeren. Voor de ouders kan dat een enorme financiële beproeving inhouden. Onderzoek suggereert dat de kosten van een inwonende jongvolwassene kunnen oplopen tot meer dan € 4.300 per jaar; de autokosten omvatten aanvullende verzekeringskosten, brandstof en reparaties.