Rallye du Maroc: Podiumplaats voor de MINI JCW Rally Plus

  • Derde plaats voor De Mévius, Ferreira op de 11e plaats
  • Lónyai eindigt als 13ein de categorie Challenger

Het X-raid team kan de Rallye du Maroc, de laatste manche van het FIA World Rally-Raid Championship 2020, met een zeer tevreden gevoel verlaten. Guillaume de Mévius en Mathieu Baumel hebben een zeer goede derde plaats behaald in hun eerste rally in de MINI JCW Rally Plus. Hun teamgenoten João Ferreira en Filipe Palmeiro eindigden de rally op de elfde plaats. Pál Lónyai en Alexey Kuzmich, die deelnamen aan de X-raid 1000R Turbo, waren tevreden met de 13eplaats in de zeer competitieve Challenger-categorie.

De nieuwe MINI JCW Rally 3.0i leverde een sensationele prestatie in Marokko en toonde een enorm potentieel. Guerlain Chicherit en Alex Winocq eindigden op een uitstekende derde plaats. Hun goede prestatie werd echter niet beloond: uitgerekend op de slotdag kostten problemen hen een plaats op het podium.

Het debuut van De Mévius in het X-raid team had nauwelijks veel beter kunnen verlopen. Van bij de start kon de Belg een plaats innemen in de topgroep in de MIN JCW Rally Plus. Hoewel hij in het begin nog moest wennen aan het voertuig, maakte hij al snel duidelijk dat hij mikte op een plaats op het podium. Uiteindelijk behaalde hij een sensationele derde plaats in zijn debuutrally in de MINI.

Chicherit en Winocq, die de nieuwe MINI JCW Rally 3.0i bestuurden, werden bijzonder onder de loep genomen. Voor het eerst in zijn geschiedenis concurreerde X-raid met een benzineauto die het zelf had ontwikkeld en gebouwd. Chicherit liet zien dat er rekening met hem moest worden gehouden in de nieuwe woestijnrace door de proloog te winnen, en hij presteerde de hele tijd erg goed. De kansen op een podiumplaats waren vanaf de eerste rally goed. Maar op de laatste dag raakte de MINI JCW Rally 3.0i beschadigd op het zware podium. Chicherit besloot daarop om het nog zwaardere deel van de etappe niet te rijden. In plaats daarvan bracht hij de auto veilig terug naar het team.

Voor Ferreira en Palmeiro was het hun eerste start in een lange rally na vele maanden. Na hun tweede plaats op de Rally Raid Portugal in maart, hadden ze met succes deelgenomen aan tal van Bajas. Daarnaast bracht de Morocco Rally de twee Portugezen na lange tijd weer naar het zand en de duinen. Zij begonnen de rally op de tweede plaats in de proloog en wisten vervolgens in drie van de vijf klassementsproeven in de top 10 te eindigen. In de laatste etappe toonde Ferreira echte teamgeest en stopte hij om een teamgenoot te helpen. Helaas betekende dit dat hij uit de top 10 viel.

Na een lange pauze keerde Pál Lónyai terug naar de woestijnrally in de X-raid 1000R, dit keer met Alexey Kuzmich als zijn navigator. Lónyai toonde tijdens de rally een sterke prestatiecurve, die van dag tot dag verbeterde. Na zes dagen was hij tevreden met een sterke 13eplaats in een klasse van bijna 40 deelnemers. Hoe goed Lónyai het deed, blijkt uit het feit dat zijn concurrenten voor hem pure prototypes reden, terwijl de X-raid 1000R Turbo is gebaseerd op een standaard side-by-side.

Het volgende evenement voor X-raid zal niet lang op zich laten wachten. Komend weekend vindt de Baja Portalegre in Portugal plaats.

Sven Quandt, teambaas van X-raid: “Ik ben heel, heel blij met onze prestatie in Marokko. Helaas raakte de MINI JCW Rally 3.0i beschadigd tijdens de laatste etappe en besloot Guerlain de auto veilig thuis te brengen. Voor de rest liep de motor zonder problemen en hebben we laten zien dat de MINI veel potentie heeft. Ook Guerlain heeft het geweldig gedaan en fantastische podiumresultaten behaald. Guillaume had een sterke rally. Hij behaalde de derde plaats tijdens zijn eerste optreden in de MINI JCW Rally Plus. Dank ook aan João, die stopte om te helpen. Hij kan zeer tevreden zijn met zijn eerste woestijnrally in de MINI. Pál heeft ook heel goed gepresteerd – ondanks de lange pauze.’

Guillaume De Mévius (#206 MINI JCW Rally Plus): ‘Het was een zeer positieve week met een nieuwe auto en een nieuw team. We zijn erg blij met de derde plaats overall. De auto was geweldig en het X-raid-team heeft geweldig werk geleverd.’

João Ferreira (#210 MINI JCWRally Plus): ‘De laatste etappe was erg snel, maar ook erg zwaar. Er waren veel sporen en compressies. We hebben de rally op de elfde plaats kunnen eindigen en zijn zeer tevreden met onze prestatie. Proficiat aan X-raid voor de podiumplaats van Guillaume.”

Pál Lónyai (#329 X-raid 1000R Turbo): ‘Deze rally was extreem zwaar. Ik denk dat we het goed hebben gedaan, ook al konden we niet altijd ons volledige potentieel laten zien. Een speciale dank gaat uit naar mijn bijrijder Alexey voor zijn uitstekende werk! We hebben het heel goed gedaan. Veel dank ook aan X-raid.’

Algemeen klassement

1. N. Al-Attiyah / E. Boulanger – Dacia – 14u 26m 34s
2. S. Loeb / F. Lurquin – Dacia – 14u 31m 44s
3. G. de Mévius / M. Baumel – MINI JCW Rally Plus – 14u 40m 19s
4. Al-Rajhi / T. Gottschalk – Toyota – 14u 50m 04s
5. S. Quintero / D. Zenz – Toyota – 14u 56m 05s

11. J. Ferreira / F. Palmeiro – MINI JCW Rally Plus – 15u 30m 20s

44. P. Lónyai / A. Kuzmich – X-raid 1000R Turbo – 19u 12m 42s

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait