Audi op de Zoute Grand Prix 2024: tussen geschiedenis en moderniteit

  • Maar liefst vier nieuwe modellen van het Audi-gamma zijn aanwezig op de Zoute Grand Prix; de S5 Avant, SQ6 e-tron, RS e-tron GT performance en RS Q8
  • Een Audi 920 Cabriolet Gläser uit 1938 aan de start van de Zoute Rally

Het merk met de vier ringen keert terug naar de Zoute Grand Prix, dit jaar met vier nieuwe modellen die te zien zijn in het strandpaviljoen en een historische parel die rechtstreeks uit de D’Ieteren Gallery komt.

De Zoute Grand Prix is uitgegroeid tot hét evenement in de vroege herfst voor alle liefhebbers van prestigeauto’s. Van donderdag 3 tot en met zondag 6 oktober komen liefhebbers van mooie auto’s massaal naar en rond het strand van de chique badplaats Knokke-Heist.

De organisatoren van de Zoute Grand Prix richten hun prachtig Zoute Grand Prix Gallery by EY op, een tijdelijk paviljoen met een honderdtal kunstwerken op vier wielen uit alle tijdperken. Onder de hedendaagse auto’s kun je vier topmodellen uit het huidige Audi-gamma ontdekken.

Audi S5 Avant: kracht en functionaliteit

Om een beter onderscheid te maken tussen de modellen met verbrandingsmotor en de elektrische modellen in het gamma, heeft Audi een nieuwe nomenclatuur aangenomen: de even nummers duiden voortaan op volledig elektrische modellen, terwijl de oneven nummers gewijd zijn aan modellen met verbrandingsmotor, zoals de gloednieuwe A5, die de A4 met verbrandingsmotor vervangt en verkrijgbaar is als berline of break (Avant).

Tijdens de Zoute Grand Prix presenteert Audi de topuitvoering S5 Avant, waar sportieve prestaties naadloos gecombineerd worden met functionaliteit en een krachtige motor: de 3.0 V6 TFSI levert 367 pk en stuwt de S5 Avant van 0 naar 100 km/u in slechts 4,5 seconden. Deze milieuvriendelijke motor is uitgerust met ‘MHEV plus’ hybridetechnologie met een 48-volt batterij. Deze technologie zorgt niet alleen voor een elektrische boost voor de verbrandingsmotor, maar maakt het ook mogelijk om de auto in bepaalde omstandigheden volledig elektrisch te laten rijden, om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen.

Sportieve elektrische auto’s en een melodieuze RS Q8

Tijdens de Zoute Grand Prix zal Audi ook de toppers uit zijn elektrische gamma voorstellen. Je ontdekt er de gloednieuwe SQ6 e-tron SUV, die bijzonder hard gaat (490 pk en 580 Nm, 0-100 km/u in 4,4 seconden), een grote actieradius biedt (100 kWh batterij goed voor 595 kilometer WLTP actieradius) en heel snel oplaadt dankzij de 800 volt technologie.

Daarnaast mag je de sculpturale lijnen van de Audi e-tron GT niet missen. Hij heeft net een aantal belangrijke updates ondergaan, waaronder meer vermogen en een grotere actieradius, en zal op de Zoute Grand Prix te zien zijn in de RS performance versie, met een piekvermogen van … 925 pk en een koppel van 1.027 Nm. Voldoende om van 0 naar 100 km/u te gaan in 2,5 seconden! De 105 kWh batterij biedt een bereik van 592 kilometer (WLTP).

Liefhebbers van ronkende motoren kunnen hun hart ophalen bij de grote SUV Audi RS Q8, die onlangs is vernieuwd. Zijn 4.0 V8 biturbomotor ontwikkelt tot 640 pk en 850 Nm in de ‘performance’-versie, waarmee het de krachtigste SUV is die Audi ooit heeft gebouwd. Hij spurt van 0 naar 100 km/u in 3,6 seconden en haalt een topsnelheid van 305 km/u. En dat alles vergezeld van de schitterende klanken van de V8-motor.

Een historische Audi aan de start van de Zoute Rally

De Zoute Grand Prix is niet alleen een tentoonstelling van prestigieuze auto’s. Het is ook een plek waar het publiek prachtige auto’s kan zien rijden, zowel moderne auto’s tijdens hun deelname aan de Zoute GT Tour als historische auto’s die deelnemen aan de Zoute Rally. Aan de start van de Zoute Rally kan een prachtige Audi 920 Cabriolet uit 1938 bewonderd worden.

De auto staat op een Wanderer-chassis en heeft een carrosserie van Gläser, een gerenommeerde carrosseriebouwer uit Dresden. Deze knappe open koets werd aangedreven door een 3,2-liter zescilindermotor met een vermogen van ongeveer 70 pk. Voor één weekend ontsnapt de auto uit de D’Ieteren Gallery, de uitgebreide collectie historische voertuigen van D’Ieteren, Audi’s invoerder in België.

Static photo,
Colour: Oak green metallic, Arabica grey metallic, customized paint finish, Audi exclusive
Static photo,
Colour: Daytona Grey perl effect
Dynamic photo,
Colour: Daytona Grey perl effect

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait