Nieuwe Aston Martin GT3 behaalt historische overwinning in de Crowdstrike 24 Hours of Spa

  • Nieuwe Aston Martin Vantage GT3 boekt eerste 24-uurszege in België
  • Comtoyou Racing en Aston Martin vieren nieuwe relatie met beroemde overwinning voor Mattia Drudi, Nicki Thiim en Marco Sørensen
  • Eerste algemene zege voor Aston Martin in de 24 Hours of Spa sinds 1948
  • Aston Martin wordt de eerste Britse fabrikant die de overwinning claimt in 40 jaar
  • Eerste overwinning in de 24 Hours of Spa voor Brits ultra-luxe sportwagenmerk in het moderne GT-tijdperk van het evenement

Zondag 30 juni 2024, Spa-Francorchamps: Aston Martin heeft een glorieuze algemene overwinning behaald in de Crowdstrike 24 Hours of Spa, ’s werelds meest prestigieuze 24-uursrace voor GT3, die plaatsvond in Spa-Francorchamps, in België, in het weekend van 29 en 30 juni.

De overwinning, opgeëist door Aston Martin-partnerteam Comtoyou Racing en fabriekscoureurs Mattia Drudi (ITA), Marco Sørensen (DEN) en Nicki Thiim (DEN), was de eerste voor het Britse ultraluxe sportwagenmerk sinds 1948. Het resultaat betekende ook een eerste 24-uurs triomf voor de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 en was de eerste keer dat de beroemde Wings zijn belangrijkste concurrentie in de Belgische uithoudingsklassieker versloeg sinds het in 2001 een volledig GT-evenement werd.

Voor tweevoudig FIA GT World Endurance-kampioen Thiim en drievoudig wereldkampioen Sørensen, in de sport liefkozend bekend als de ‘Dane Train’, is de overwinning de eerste keer dat het duo een 24-uursrace algemeen wint als teamgenoten in dezelfde auto, ondanks het feit dat ze samen drie overwinningen in de 24 uur van Le Mans-klasse hebben behaald.

Sørensen zei: “Dit is een heel speciaal moment. Om al in het eerste jaar te winnen met de nieuwe Vantage GT3 is een geweldige prestatie. Het is een fantastische auto en we hebben er het hele jaar een goed gevoel bij gehad. Maar om een evenement als dit te winnen, is meer nodig dan goed rijden en veel geluk, en het team, en iedereen bij Aston Martin Racing, evenals mijn teamgenoten verdienen de eer voor een overwinning die ik me voor altijd zal herinneren.”

Thiim voegde eraan toe: “Het is moeilijk onder woorden te brengen wat dit voor mij en voor Aston Martin betekent. We proberen deze race al heel lang te winnen en om het op deze manier te doen is een ongelooflijk gevoel. Ik denk dat iedereen weet hoe ik over Aston Martin denk. We hebben zoveel speciale herinneringen samen gehad, en deze overwinning is voor mij de beste.”

Voor Drudi, een Fanatec GT World Europe-kampioen, was het een kans om te schitteren op een van de grootste podia van de enduranceracerij, en dat deed hij, waarbij hij de #007-auto elke keer dat hij in de cockpit stapte in de strijd bracht – ook tijdens de openingsuren van de race, waar hij het team naar een leidende positie had gewerkt voor de eerste van meerdere Safety Car-periodes.

Een gecompliceerde raceavond, waar hevige onweersbuien en meerdere incidenten het evenement enkele uren neutraliseerden, Comtoyou Racing bleef kalm en hield de auto in contact met het leidende gevecht, zelfs toen pitstops tijdens de Safety Car-periodes af en toe 20 auto’s in de raceposities dwongen.

Elke keer herstelde het team zich en racete terug naar voren, zodat toen de ochtend aanbrak en de baan opdroogde, het zich in een rechtstreeks gevecht om de overwinning bevond met een rivaliserende Ferrari, twee BMW’s en de andere Pro-klasse #34 Aston Martin Vantage GT3 van partnerteam Walkenhorst Motorsport, bestuurd door Henrique Chaves (POR), Ross Gunn (GBR) en David Pittard (GBR).

In het laatste uur van de race had de #7 Comtoyou Racing Aston Martin een achterstand van 10 seconden op de Ferrari, toen zijn rivaal de pits in ging en in de pitstraat werd opgehouden door een gestrande auto. Deze gang van zaken verhinderde Ferrari met de kans om voor de overwinning te racen en ontzegde de fans een tribunefinish terwijl Drudi zonder tegenstand naar de vlag racete.

“Om met Nicki en Marco te winnen was een fantastische ervaring”, zei Drudi. “Dit is zo’n zware race, maar ik zou zeggen dat we de perfecte run hadden, zonder problemen en een zeer goede uitvoering. Ik ben erg trots op iedereen in het team.”

Gunn bracht de #34 Walkenhorst Vantage GT3 als vierde naar huis na een sterke run voor het team dat meermaals aan de leiding reed.

Walkenhorst Motorsport, een eerdere winnaar van het evenement, kwam inderdaad dicht bij de overwinning in de Silver Cup-klasse in de #35 Vantage GT3, bestuurd door Romain Leroux (FRA), afgestudeerd aan de AMR Driver Academy in 2022 en de kandidaten voor 2024 Lorcan Hanafin (GBR) en Maxime Robin (FRA). Helaas was de auto het onschuldige slachtoffer van een ongeval, na een Safety Car-periode op zondagochtend, terwijl hij vocht om de leiding in de klasse.

Van de vier auto’s van Comtoyou Racing, die een recordaanval van zeven auto’s op de race voltooide door Aston Martin, was de #007 vaak de snelste auto in de race, maar de #21 Silver Cup-auto van het team, bestuurd door Charles Clark (GBR), Sam Dejonghe (BEL), Matisse Lismont (BEL) en Xavier Maassen, eindigde als zesde, nadat hij eerder in de race de klasse had geleid.

De nieuwe Vantage GT3, nauw afgeleid van de nieuwe Vantage-straatauto die eerder dit jaar op Silverstone werd onthuld, en gebouwd rond het beproefde gelijmde aluminium chassis van Aston Martin en aangedreven door zijn angstaanjagende twin-turbo 4,0-liter V8-motor, is in een rijke vorm verkeerd. Alleen al in de maand juni heeft hij overwinningen behaald in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, de SUPER GT Series, de Nürburgring Langstrecken-Serie en Road to Le Mans. Nu kan Aston Martin daar een van de beroemdste overwinningen in zijn racegeschiedenis aan toevoegen.

Adam Carter, Head of Endurance Motorsport, zei: “We bieden onze oprechte felicitaties en dank aan onze partners Comtoyou Racing met deze fantastische overwinning voor de nieuwe Aston Martin Vantage GT3. We weten al sinds het begin van het seizoen waartoe de auto in staat is, en deze prestatie in Spa was te danken aan een combinatie van technische uitmuntendheid, uithoudingsvermogen, standvastigheid en uitvoering. Ik wil ook Walkenhorst Motorsport feliciteren met een zwaarbevochten prestatie die helaas geen podiumplaats opleverde. Het harde werk van iedereen bij Aston Martin Racing werpt al zijn vruchten af in een auto die nog zo jong is. Het winnen van de 24 Hours of Spa is geen geringe prestatie en gezien het feit dat het in zijn 100-jarige geschiedenis slechts drie keer door een Britse fabrikant is gedaan, en nu twee keer door Aston Martin, geldt het als een van onze grootste endurance-overwinningen.”

Aston Martin’s vorige beste Spa 24 Hours finish van het GT3-tijdperk was in 2021, toen Gunn, Sørensen en Thiim een competitieve derde plaats algemeen behaalden, nadat ze een groot deel van de race aan de leiding hadden gevochten. Daarvoor was de beste GT-finish voor een Aston Martin ook de derde plaats, in 2008, met de Gigawave DBR9 GT1. Aston Martin won het evenement voor het laatst in 1948, toen het volgens verschillende reglementen werd gereden, met een 2-liter Sports DB1 bestuurd door de Britten St John Horsfall en Leslie Johnson.

2024 CrowdStrike 24 Hours of Spa (Belgium)
Fanatec GT World Challenge
Round 4 // Endurance Cup – June 25th – 30th, 2024
Photo: Drew Gibson
2024 Fanatec GT World Challenge Europe
Round 1 // Endurance Cup
Circuit Paul Ricard (France) – April 5th – 7th, 2024
Photo: Drew Gibson
2024 CrowdStrike 24 Hours of Spa (Belgium)
Fanatec GT World Challenge
Round 4 // Endurance Cup – June 25th – 30th, 2024
Photo: Drew Gibson
2024 CrowdStrike 24 Hours of Spa (Belgium)
Fanatec GT World Challenge
Round 4 // Endurance Cup – June 25th – 30th, 2024
Photo: Drew Gibson

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait