Nieuwe boeken voor de autofan 07/24. Vincent Arpons

Nu de zomervakantie van start gaat is het zaak om de nodige autolectuur voor je reis in te slaan. Hier bieden we je enkele interessante titels aan die je op je zonneterras kan doornemen.

 

AMG. Les Mercedes hautes performances.

AMG, deze drie letters behoeven zeker geen uitleg voor de liefhebbers van snel Duits materiaal. De A voor Aufrecht, de M voor zijn collega Melcher en de G voor waar het allemaal begon, in de Duitse gemeente Grossaspach.

Wie, zoals ik, al in de jaren zestig de auto(sport)-microbe te pakken had, herinnert zich nog heel goed de rode 300 SEL 6,8 op het circuit van Francorchamps. Gebaseerd op de 300 SEL 6,3, bijgenaamd “the business man’s express”, was deze snelle ster een vroege realisatie van de aankomende tuner. In dit boek krijg je het hele verhaal dat op die rode MB volgde tot en met de laatste modellen van het jaar 2023.

 

Auteur: M. Tona. Taal: frans.

ISBN: 978-2-38514-054-0. 25 x 30 cm. 192 blz.

Uitgever: Sophia Editions (F). sophia-editions.com

 

Trabant. Legend auf Rädern.

Auteur Frank Rönicke is een specialist wat betreft auto’s, motoren en vrachtwagens uit het voormalige Oostblok en heeft dan ook al heel wat boeken op zijn naam staan. Meer dan tien jaar geleden bracht hij een werk uit over de Trabi, maar in dit nieuwe Trabant-boek is alles helemaal herwerkt.

Met veel mooie tijdsfoto’s, afbeeldingen uit brochures en een boeiende tekst is het de ideale informatiebron over de bekende Oost-Duitse tweetakter. Startend met een hoofdstuk over de fabriek van Zwickau, waar voor WO II Horch en vervolgens Audi ontstonden, vertelt de auteur ons hoe de situatie er uitzag na de val van het Nazi-regime in 1945.

De volgende hoofdstukken leren ons over de P50, P70, 601 tot en met de laatste modellen met VW viertakt motor.

Een bijzonder boek is het geworden, dat alleen al boeit bij het doorbladeren en het zien van de vele interessante foto’s. De tabellen met technische gegevens zijn een mooie afsluiter voor dit werk over een model dat iedereen kent, maar waarschijnlijk weinig details van weet.

 

Auteur: F. Rönicke. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04641-2. 21 x 25 cm. 223 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Mythos Porsche RS.

Binnen het mythische merk Porsche vormen de RS-modellen een mythe op zich. Vooral dan de originele RS 2,7 uit 1972, al waren er eerder ook al de 550 Spyder RS of de 718 RS.

In het boek worden eerst de personages voorgesteld die aan de basis lagen van de RS 2,7. Figuren als Falk, Piëch, Mezger, Fuhrmann, Lagaaj (Lagaay), Burst, Brodbeck, Bott, Barth, Kussmaul, Achleitner of Preuninger.

In de verdere hoofdstukken komen de verschillende ‘opvolgers’ van het ‘Entenbürzel oermodel’ aan bod (G-Serie, 964, 993, 996, 997, 991 en 992). Bijzonder nuttig zijn uiteraard de tabellen achteraan met technische gegevens.

 

Auteurs: C. Bergander & F. Hoberg. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-96664-543-0. 24 x 29 cm. 255 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

VW Golf Story. Alle Generationen seit 1974.

Toen VW na jarenlange monocultuur met het bouwen van de Kever wegens de plots snel dalende verkoop op een drama afstevende, bleek de door Giugiaro getekende Golf uiteindelijk de redding. De vele prototypes die vooraf in eigen huis ontwikkeld werden komen in dit boek aan bod. Geen enkele van deze ontwerpen kon soelaas brengen, vooral omdat men vaak de dorstige en niet bijzonder pittige Kever-motor wou behouden.

De Golf zou, zoals we weten, het broodnodige commercieel succes brengen en het verhaal daarvan kan je in dit boek lezen. Zo ook bepaalde interessante wist-je-datjes zoals de herkomst van de naam: blijkbaar opteerde een van de leidinggevende VW mensen voor de naam van zijn geliefkoosde paard… Golf.

Alle generaties Golf, van I tot VIII, worden belicht maar ook de hybride en elektrische afgeleiden en de Golf in de autosport worden niet vergeten.

Mooi werk!

 

Auteur: R. Hayes. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04642-9. 24 x 27 cm. 319 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch-verlag.de

 

Ferrari 365 GTB/4. Etonnante Daytona.

 

De Daytona is ongetwijfeld een van de meest iconische Ferrari’s. Ik herinner me de cover van het toenmalig tijdschrift Motorensport waarop de test door Paul Frère werd vermeld. Dat waren tijden.

Auteur Philippe beschrijft hoe de Daytona tot stand kwam als ontwerp van Leonardo Fioravanti bij Pininfarina. Daarbij krijg je de foto’s van de pre-prototypes en de prototypes te zien, zeldzaam en interessant. De fabricage, de andere versies zoals de Spider, de zeldzame hardtop modellen (zoals van Thierry Dehaeck), de speciale chassisnummers, de Nart-versies, enfin zowat alles komt aan bod. Ook de wedstrijd Daytona’s worden niet vergeten. Een prachtig boek, top!

 

Auteur: P. Philippe. Taal: Frans.

ISBN: 978-2-38514-064-9. 25 x 30 cm. 191 blz.

Uitgever: Sophia Editions. sophia-editions.com.

 

Toutes les voitures du monde 2024-2025.

Net als ieder jaar ligt dit ‘Hors-série’ nummer van het Franse magazine L’Automobile in de rekken van de goede krantenwinkel.

Het is een ongelooflijke schat aan informatie over de technische kenmerken van de vele merken en automodellen in de wereld.

Er is telkens een korte interessante tekst en tevens worden de lanceerdatum van het model, de plaats van productie en eventuele face-lifts vermeld. Zonder meer een must voor de autofan!

 

L’Automobile Magazine Hors-série 2024-2025. Taal: Frans.

ISSN 0982-9156. 21 x 28 cm. 354 blz.

Automobile-magazine.fr

 

 

 

 

Op de antiquarische boekenplank:

 

Rolling sculpture. A designer and his work.

De naam Gordon Buehrig zal de meesten wel bekend zijn als die van de ontwerper van de legendarische Cord 810-812 (met de weggeklapte koplampen, bijgenaamd ‘coffin nose’).

Buehrig tekende echter voor vele Amerikaanse klassieke merken: Auburn, Duesenberg, Stutz, Lincoln, Packard, Wills St. Claire enz. Het boek beschrijft de welgevulde loopbaan van deze uitzonderlijke stylist en dat wordt geïllustreerd met talloze tijdsfoto’s. Achteraan is een nuttige namenindex. Een juweel van een boek!

 

Auteurs: Gordon M. Buehrig en William S. Jackson. Taal: Engels.

ISBN: 978-0-87799-045-X. 23 x 29 cm. 192 blz.

Uitgever: Haesner Publishing. – 1975

 

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait