Porsche is klaar voor Le Mans na succesvolle test

  • Porsche 963 van Porsche Penske Motorsport legt 2.671 kilometer af op het Circuit des 24 Heures in Le Mans
  • Zes hybride prototypes uit Weissach imponeren met een gestaag tempo
  • Manthey’s twee Porsche 911 GT3 R maken veel testkilometers
  • De enduranceklassieker gaat komende zaterdag om 16 uur van start
Porsche Penske Motorsport heeft op de officiële testdag de voorbereidingen voor de komende 24 uur van Le Mans afgerond. In de twee sessies op het Circuit des 24 Heures reden de drie Porsche 963’s van het fabrieksteam in totaal 196 ronden tijdens de zes uur durende circuittijd. Dit komt overeen met 2.671 kilometer. Ondanks gunstige baanomstandigheden werden de drie uur durende sessies herhaaldelijk onderbroken door rode vlaggen. Beide punten eindigden vroegtijdig vanwege incidenten.

Stuttgart. De enige kans om te testen voorafgaand aan het hoogtepunt van het seizoen op Le Mans werd gehouden in perfecte weersomstandigheden en aangename temperaturen van iets meer dan 20 graden Celsius. Porsche Penske Motorsport en de klantenteams maakten optimaal gebruik van deze mogelijkheid. De drie Porsche 963’s van het fabrieksteam draaiden extreem stabiele ronden over de lange run en bezetten de eerste, tweede en vierde plaats in de tijdlijsten. De snelste ronde van de hele testdag werd neergezet door fabriekscoureur Kévin Estre uit Frankrijk in 3:26.807 minuten.

“Eerst en vooral een enorme dank aan het hele team, dat zowel de auto’s als al het materiaal perfect heeft voorbereid”, zegt Urs Kuratle, Director Factory Racing LMDh. “Onze derde Porsche 963 en een deel van de bemanning kwamen rechtstreeks uit de VS. De integratie werkte perfect en de racewagen bereikte meteen hetzelfde hoge niveau als de twee reguliere WEC-voertuigen. We waren snel en uiterst betrouwbaar. We hebben systematisch onze to-do-lijst afgevinkt en afgezien van een lekke band van onze auto met nummer 5, hadden we geen enkel probleem – zelfs niet met de klantenteams. Dat is opmerkelijk. Toch zeggen de rondetijden van vandaag niet veel over waar we staan ten opzichte van de concurrentie.”

“We hebben de test gebruikt om de remmen te controleren en een paar cruciale dingen uit te proberen”, zegt Jonathan Diuguid. De Managing Director van Porsche Penske Motorsport vult aan: “We hebben er alles aan gedaan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de komende raceweek. We hebben de banden getest en verschillende afstellingsvarianten doorgevoerd. We hebben nu voldoende data verzameld voor een intensieve analyse.”

Ook de klantenteams van Hertz Team Jota en Proton Competition draaiden op de officiële testdag veel ronden. De auto met nummer 38 van het Britse team onder leiding van de Formule 1-wereldkampioen van 2009, Jenson Button (Groot-Brittannië), legde met 967 kilometer de langste afstand af van alle zes Porsche 963’s. In de LMGT3-klasse legden de twee Porsche 911 GT3 R-racers van Manthey EMA en Manthey PureRxcing ook een uitgebreid testprogramma af met in totaal 125 ronden op het Circuit des 24 Heures. Het 13,626 kilometer lange circuit loopt voornamelijk over landwegen, die voor de enduranceklassieker en de testdag afgesloten zijn voor openbaar verkeer. De eerste vrije trainingen gaan van start op woensdag 12 juni om 14 uur.

Tv-verslaggeving en livestreaming van de race
De 92e editie van de 24 uur van Le Mans begint aanstaande zaterdag 15 juni om 16 uur. De enduranceklassieker wordt in Duitsland uitgezonden door de gratis tv-zender Nitro van de mediagroep RTL en op de sportzender Eurosport. De officiële apps van het FIA WEC en de Le Mans-organisator ACO bieden een betaalde livestream en live timing.


Mathieu Jaminet (Porsche 963 #4): 
“Ik heb vandaag maar een paar ronden gereden, maar het is een geweldig gevoel om terug te zijn in Le Mans. We hebben veel verschillende voertuigopstellingen uitgeprobeerd en onze rondetijden zagen er indrukwekkend uit. We haalden de top vier met alle drie de auto’s. Laten we hopen dat we in alle sessies van volgende week zo ver vooruit kunnen zijn.”

Michael Christensen (Porsche 963 #5): “Het voelt geweldig om eindelijk weer op dit zeer speciale circuit van Le Mans te rijden. De omstandigheden waren super vandaag. Onze auto stuurde prachtig en we hebben bijna alles op onze testlijst weten af te vinken. We moeten echter nog een paar meter uitproberenIn de trainingen aan het begin van de raceweek. De testdag is altijd cruciaal, voor ons coureurs en het hele team.”

Kévin Estre (Porsche 963 #6): “Onze auto liep vanaf de eerste ronde als een droom en ik had meteen een goed gevoel. Tijdens de testdag hebben we verdere vooruitgang geboekt als onderdeel van de normale installatiewerkzaamheden. Aan het begin van de tweede sessie reed ik twee foutloze ronden zonder langzamer verkeer en mijn rondetijden weerspiegelden dit. We staan er zeker beter voor dan vorig jaar.”

Dieter Gass (Team Principal Hertz Team Jota): “We hebben een productieve testdag gehad, waarbij beide auto’s zonder problemen reden. Helaas waren er een paar lange onderbrekingen vanwege de rode vlaggen of safety car-trainingen. Toch bereikten we het prestatieniveau dat we hadden verwacht. Het is geweldig om te zien dat onze twee Porsche 963’s op een vergelijkbaar niveau presteren – ik beschouw dat als een goed teken. We gaan nu met een optimistisch gevoel de raceweek in.”

Christian Ried (Team Owner Proton Competition): “Meestal gebruiken we de ochtend van zo’n testdag om een paar procedures door te nemen en alle functies in de auto te controleren. De baan was in de eerste sessie nog erg vies. We zijn pas ’s middags begonnen met het afstellen van de auto, toen er meer rubber op de weg lag en er eindelijk voldoende grip was opgebouwd. De omstandigheden van vandaag waren geweldig. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze Porsche 963, de coureurs en het hele team nu goed voorbereid zijn op de raceweek. Le Mans is elk jaar weer het hoogtepunt!”

Richard Lietz (Porsche 911 GT3 R #91): “We hebben alles op ons lijstje uitgeprobeerd als onderdeel van de voorbereidingen op de testdag. We hebben onder andere ook de reserveonderdelen ingebracht die we zouden moeten gebruiken in geval van een incident tijdens de race. Alles voelde normaal en goed. Het was een standaardprogramma zonder incidenten en een aangename start van een lange Le Mans-week.”

Joel Sturm (Porsche 911 GT3 R #92): “Voor het eerst rijden op dit speciale circuit was voor mij een extreme ervaring en erg leuk. De test verliep vlekkeloos. We hebben het geplande programma afgewerkt. Het is lastig om de prestaties en het niveau van de concurrentie op dit moment te beoordelen. Ik denk dat we klaar zullen zijn met het spel. Nu is het eindelijk tijd voor de raceweek!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait