Ott Tänak pakt Sardijnse zege

Hyundai Motorsport viert een fantastische finish van de Rally Italia Sardegna, de zesde manche van het FIA World Rally Championship (WRC), waar Ott Tänak in de laatste etappe van het evenement met slechts twee tienden van een seconde de overwinning pakte.

De Est had de hele dag rallyleider Sébastien Ogier achterhaald terwijl hun intense strijd voortduurde, maar het leek erop dat het gat onoverkomelijk was op weg naar de Power Stage. Deze onvoorspelbare rally had echter nog een laatste verrassing in petto: een lekke band voor Ogier zorgde ervoor dat het voordeel terugsloeg naar Tänak toen het er het meest toe deed. Het ongelooflijke resultaat komt overeen met de Jordan Rally van 2011 voor de dichtstbijzijnde finish ooit in de geschiedenis van het WRC en markeert een zevende overwinning voor het Hyundai Shell Mobis World Rally Team op Sardinië.

Het is ook de tweede opeenvolgende dubbele podiumplaats van Hyundai Motorsport, met Dani Sordo/Cándido Carrera die zich bij hun teamgenoten voegen nadat ze hun Hyundai i20 N Rally1 Hybrid veilig als derde naar huis hadden gebracht. Ondertussen stonden Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe bovenaan het Super Sunday-klassement in een uitstekend herstel van hun frustraties op zaterdag.

Zondag stonden twee proeven op het programma: Cala Flumini (SS13/15, 12,55 km) en Sassari-Argentiera (SS14/16, 7,10 km). Hyundai Shell Mobis World Rally Team was snel uit de startblokken: opnieuw weigerde Neuville het nadeel van de eerste plaats op de weg te laten belemmeren in zijn missie om maximale punten te scoren. Twee ritzeges in de ochtendlus zorgden ervoor dat de Belg aan de top van het Super Sunday-klassement stond.

Tänak was op dezelfde manier in de aanval, waarbij de Est twee tweede snelste tijden claimde in SS13 en SS14 om een dubbele Hyundai Motorsport 1-2 in de etappe te bevestigen. Een nieuwe etappezege voor Tänak op SS15 verkleinde het gat naar de eerste plaats tot slechts 6,2 seconden op weg naar de Power Stage.

Neuville’s vroege benchmark op SS16 bleek onaantastbaar, aangezien de omstandigheden op het podium bleven verslechteren voor de latere lopers. Hierdoor kon de Belg volledige Power Stage- en Super Sunday-punten claimen en zijn positie aan de top van het rijderskampioenschap behouden.

Door de overwinning van Tänak, zijn eerste van het seizoen 2024 en de 30e overwinning van het team in FIA WRC, wint de Est terrein in het klassement en staat hij nu gedeeld tweede. Sordo handhaafde zijn solide tempo op zondag om met succes een geweldig teamresultaat te bevestigen en belangrijke punten te scoren voor de strijd van het team in het constructeurskampioenschap. Hierdoor heeft Hyundai Motorsport zijn voorsprong uitgebreid tot 13 punten.

Opmerkingen van de bemanning: Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Expert Sunday Drive ziet Esten in de perfecte positie om de overwinning te pakken
  • De overwinning markeert Tänak’s 20e WRC-overwinning in zijn carrière en de zesde met Hyundai Motorsport

Tänak zei: “Ik voel nu zoveel emoties. Het spijt me heel erg voor Seb om zo’n overwinning te verliezen, het is wreed. Ik heb in precies dezelfde positie gezeten toen een paar jaar geleden een ‘veilige’ overwinning van me werd afgenomen. Het is een zwaar weekend geweest, maar het is geweldig om met zo’n sterk resultaat te eindigen. Laten we eens kijken wat de volgende rally’s zullen brengen; We gaan de tweede helft van het seizoen in en we zitten zeker in de wedstrijd. Nu hebben we een aantal snelle rally’s waar ik normaal naar uitkijk, maar ik zou gistermiddag ook genieten, maar het ging gewoon niet volgens plan. Hopelijk kunnen we bij onze volgende evenementen een goed gevoel in de auto vinden.”

Opmerkingen van de bemanning: Dani Sordo/Cándido Carrera (#6 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Spanjaard pakt zesde Sardijnse podium met derde plaats
  • Missie van de constructeurs volbracht met consistente aandrijving op zondag

Sordo zei: “Het was niet de gemakkelijkste dag; Elfyn had een goede run en boekte goede vooruitgang, dus hij duwde ons tot het einde. In de laatste etappe probeerde ik gewoon te overleven, het was volledig vernield en erg zwaar voor de auto. We eindigen op het podium, daar ben ik heel blij mee. Het was een genot om terug te zijn in de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid voor deze twee evenementen, waar ik zo van geniet, en ik ben blij dat ik een geweldig resultaat voor het team mee naar huis kan nemen. Het was belangrijk voor ons om een goede finish te hebben en het team te helpen in zo’n spannende strijd om het constructeurskampioenschap.”

 

Crew Notes: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Belgen halen maximaal 12 punten uit Super Sunday-scores
  • Door een solide herstel heeft Neuville een voorsprong van 18 punten in het klassement

Neuville zei: “We hebben vandaag het werk gedaan dat we moesten doen, maar we zijn duidelijk gefrustreerd over wat er gisteren is gebeurd. We waren duidelijk bezig met de omstandigheden, de snelheid was goed en we voelden ons comfortabel – en snel. Ik verloor gewoon een fractie van een seconde de focus en er was geen manier om verder te gaan. Ik ben niet erg trots op het weekend als geheel, maar ik ben trots op onze prestaties op vrijdag en vandaag, evenals op het team voor een geweldig resultaat vandaag. Nu gaan we naar Polen, waar ik eerder heb gewonnen – we hebben vorig jaar grote verbeteringen laten zien in Estland en Finland, dus ik kijk er naar uit.”

Hyundai Motorsport President en Team Principal Cyril Abiteboul zei:

“Het is natuurlijk een zeer emotionele finish hier vandaag. Het leek erop dat de overwinning opnieuw uit onze handen zou ontsnappen nadat Ott gisteren wijselijk besloot om op veilig te spelen. Het resultaat van vandaag liet echter zien dat je een slimme aanpak van een rally ook kunt combineren met sterke vaardigheden en het juiste momentum op het perfecte moment, wat resulteert in een geweldige overwinning. Het is een fantastisch moment voor hem bij zijn terugkeer in het team. Dit is een sterke stap in het kampioenschap en een uitstekend teamresultaat met Dani op het podium. Hij deed precies wat we dit weekend van hem verwachtten voor het team en het is geweldig om ze allebei vanaf dat podium te zien, wat onze competitiviteit onderstreept. Ten slotte heeft Thierry opnieuw zijn zeer indrukwekkende snelheid getoond in elke wegpositie, ook vandaag toen het motivatieniveau erg hoog was om het verlies en de teleurstelling van gisteren goed te maken. Het is duidelijk dat we ervoor moeten zorgen dat fouten zo beperkt mogelijk zijn, want we verwachten dat dit kampioenschap tot het einde ongelooflijk competitief zal blijven. Er is vandaag nog meer te vieren, met onze auto’s die het podium van de TCR-klasse in de 24 uur van de Nürburgring hebben veroverd – we feliciteren onze collega’s daar met een fenomenaal resultaat.”

Volgende rally in één oogopslag

  • De Rally van Polen maakt zijn langverwachte terugkeer op de WRC-kalender van 27 tot 30 juni
  • De snelle gravelwegen waren voor het laatst te zien in 2017, toen Thierry Neuville een Hyundai Motorsport 1-2 finish leidde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait