EEN POSITIEF WEEKEND VOOR DS AUTOMOBILES IN SHANGHAI

  • DS Automobiles scoort vier keer punten tijdens de Shanghai E-Prix

 

  • Stoffel Vandoorne en Jean-Éric Vergne eindigen zondag in ronde 12 van het seizoen respectievelijk op de zesde en zevende plaats

 

  • De volgende E-Prix vindt eind juni plaats in Portland, VS

 

Direct na de openingsrace van ABB FIA Formule E in Shanghai op zaterdag keerden de deelnemers aan de volledig elektrische serie op zondag terug naar het circuit voor de tweede race in de Chinese double-header.

De kwalificatie onderstreepte eens te meer het zeer hoge niveau van de concurrentie, met kleine marges tussen de coureurs. Jean-Éric Vergne werd vijfde in zijn groep en miste de duels op slechts 13 duizendsten van een seconde. Stoffel Vandoorne, daarentegen, ging door naar de onderlinge shootouts. De Belg won zowel zijn kwartfinale als de halve finale, voordat hij in de finale met slechts een duizendste van een seconde verloor. Dit was de vierde keer dat Stoffel dit seizoen de tweede plaats in de kwalificatie veiligstelde, en de achtste keer in 12 evenementen dat een DS E-TENSE FE23 op de eerste rij stond: een sterke indicatie van de prestaties van de eenzitters van de Franse premiumfabrikant.

Race 2 vond plaats over 28 ronden, één minder dan de dag ervoor, en het begon goed voor Stoffel Vandoorne, die tijdens de eerste ronden de leiding greep voordat hij een paar posities verloor. De wereldkampioen van 2022 pakte de zwart-wit geblokte vlag op de zesde plaats, net voor zijn teamgenoot Jean-Éric Vergne. De Fransman stond negende op de startgrid en won twee posities in de race om voor de 11e keer dit seizoen punten te scoren, met tot nu toe 12 races. JEV staat nog steeds zesde in het rijdersklassement, maar kwam dit weekend dichter bij de top vijf door in totaal 17 punten te scoren: meer dan de twee coureurs voor hem. Stoffel Vandoorne behoudt de negende plaats en het DS PENSKE-team staat nog steeds vierde in het teamklassement, op slechts drie punten van het voorlopige podium.

Dit jaar staan er nog vier races op het programma. Na China (de eerste race in het land sinds 2019) gaat het ABB FIA Formula E World Championship naar de Verenigde Staten met een double-header gepland voor 29-30 juni op de Portland International Raceway. Seizoen 10 eindigt dan in Londen van 20-21 juli.

 

Eugenio Franzetti, directeur DS Performance:

“Over het algemeen was het een positief weekend. Opnieuw waren we erg snel in de kwalificatie en opnieuw startten we vanaf de eerste rij met Stoffel. De race was heel close met een aantal geweldige gevechten en veel contact, zoals altijd het geval is op snelle circuits. De eindresultaten leveren ons waardevolle punten op die ons nog dichter bij de podiumplaatsen in het teamklassement brengen. Het gat naar de derde plaats is nu nog maar drie punten: veel minder dan toen we hier aankwamen. We zijn dan ook tevreden met deze eerste double-header in Shanghai.”

 

Jean-Éric Vergne, Formule E-kampioen van 2018 en 2019:

“We hebben een goede race gereden, waarbij we van de negende plaats op de startgrid naar de zevende plaats zijn gegaan. Helaas hadden we deze keer niet de racesnelheid om voor het podium te vechten, maar we scoorden belangrijke punten voor het team. Dat gezegd hebbende, weten we allemaal dat ons doel niet is om op de zesde en zevende plaats te eindigen, dus we moeten allemaal samenwerken als een team. In dit soort races op snelle circuits, waar efficiëntie een zeer belangrijke rol speelt, lijken sommige van onze tegenstanders een voordeel te hebben. We moeten begrijpen waarom om het in de volgende races beter te doen.”

VANDOORNE Stoffel (bel), DS Penske, DS E-Tense FE23, portrait during the 2024 Monaco ePrix, 6th meeting of the 2023-24 ABB FIA Formula E World Championship, on the Circuit de Monaco from April 25 to 27, 2024 in Monaco – Photo Joao Filipe / DPPI

Stoffel Vandoorne, Formule E-kampioen 2022:

“Het was een goede kwalificatie, hoewel het behoorlijk frustrerend is om de pole position op slechts een duizendste van een seconde te missen! Ik had een goede start vanaf de eerste rij en leidde de race, wat leuk was. Maar we weten allemaal dat je in deze positie meer energie verbruikt, vooral op een circuit dat zo snel is als dit. Toen een van mijn tegenstanders zijn Attack Mode inzette, moest ik iets meer energie gebruiken om hem te volgen en dat kostte me achteraf een paar posities. Ik denk dat we met deze zesde plaats, net voor JEV, het maximale hebben gehaald. We hebben belangrijke punten gescoord voor het team, maar we weten dat we werk te doen hebben voor Portland, wat een vergelijkbaar type race zou moeten zijn.”

 

Kerncijfers sinds DS Automobiles toetrad tot de Formule E:

  • 117 vluchten
  • 4 kampioenstitels
  • 16 overwinningen
  • 50 podia
  • 23 pole posities

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait