Nieuwe boeken voor de autofan 15/05 2024; Vincent Arpons

 

 

Deze nieuwe aflevering van de boekenrubriek heeft een Italiaans ‘tintje’.

Vijf van de gepresenteerde onderwerpen stammen immers uit ‘Il Bel Paese’, een land met een uitstekende autocultuur.
Niet alleen is Italië een heerlijke bestemming, maar wie er naartoe reist kan tevens een museum meepikken onderweg in Duitsland (zie de handige gids) en zich ’s avonds amuseren met de vragen van de BMW-quiz.

Dus, laat die zomervakantie maar komen!

 

Bertone. Pioniere des Autodesigns.

 

Uitgeverij Georg Olms staat bekend voor kwaliteitsboeken en deze samenwerking met auteur Gloor is daar een uitstekend voorbeeld van.

Roger Gloor was jarenlang redacteur voor het Zwitserse Automobil Revue met als specialiteit autodesign. Door zijn bezigheid had hij vele contacten in de autobranche en verzamelde zo zijn informatie aan de bron.

Zijn boek over Bertone, de designfirma van Giovanni Bertone en zoon Nuccio, biedt dan ook een fantastisch inzicht in de realisaties van deze belangrijke auto-ontwerpers.Met vele illustraties, foto’s en interessante teksten word je ingewijd in de geschiedenis en de ontwikkeling van dit vooraanstaande koetswerkbedrijf. Die unieke kijk wordt nog vervolledigd door de uitgebreide, deskundige uitleg en vele verwijzingen. Een lijst van de voornaamste stylisten van Bertone, een overzicht van alle modellen en merken, een tabel met productiecijfers, een nuttige index of verwijzingen naar vergelijkbare modellen: je vindt het allemaal in dit meer dan 300 pagina’s tellende werk.

In een woord: ‘Hut ab, Herr Gloor!’
Een uitstekend boek!

 

Auteur: R. Gloor. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-7582-0238-4. 22 x 31 cm. 324 blz.

Uitgever: Georg Olms Verlag, Hildesheim (D). olms.de

Alfa Romeo. Panorama illustré des modèles.

Auteur Didier Bordes is met dit boek niet aan zijn proefstuk toe.

Eerder bracht hij al een ‘panorama illustré’ van de modellen van Maserati, Bugatti, Alpine, Aston Martin, Jaguar en Ferrari.

Over Alfa Romeo bestaat een hele resem titels maar toch slaagt Bordes erin om een boeiend overzicht samen te stellen van de modellen van 1910 tot heden. Dat alles voorzien van foto’s, tekeningen en een interessante tekst, waarin zelfs uitzonderlijke types zoals de RM Half-track, de 6C 2300 Jankovits of het 6C 2000 Gazella prototype niet ontbreken.

Een boeiend en leerrijk overzicht dat zelfs nog de nieuwe Milano/Junior vermeldt.

Een knap werk dat een speciaal plaatsje verdient op de boekenplank.

 

Auteur: D. Bordes. Taal: Frans.

ISBN: 9787-2-98514-050-2. 25 x 30 cm. 285 blz.

Uitgever: Sophia Editions Paris (F). sophia-editions.com

 

La strada dei musei/ Museum road.

In Italië valt er uiteraard veel te bezoeken, maar als autoliefhebber is het altijd leuk als je onderweg ook een automuseum kan meepikken.

Deze museumgids geeft je een overzicht volgens de verschillende Italiaanse regio’s, van de Abruzzo tot de Veneto. Ook de eilanden Sardinië en Sicilië komen aan bod. Ieder topic wordt geïllustreerd met enkele foto’s en is voorzien van een verklarende tekst, Italiaans en Engels.

Een ware uitnodiging om deze zomer op verkenning te gaan in ‘Il Bel Paese’.

Anders gezegd, volg het aroma van ‘olio e benzina’!

 

Talen: Italiaans/ Engels.

ISBN: 978-88-98344-84-0. 22 x 31 cm. 365 blz.

Uitgever: Libreria ASI Torino (I). asiservice.it

 

Maserati. L’era Biturbo 1981-2001.

De Biturbo is een controversieel onderwerp in vele autokringen omwille van zijn reputatie als probleemwagen.

Ten onrechte eigenlijk, want net zoals voor andere ‘volbloeden’ geldt dat een goed onderhouden en fatsoenlijk bestuurd exemplaar veel rijplezier verschaft en niet noodzakelijk ‘verdriet’ bezorgt. De auteur is in zijn familie opgegroeid met de Biturbo en heeft dus alle recht van spreken.

De Biturbo is een kind van zijn tijd en voor Maserati was dat onder het bestuur van de onstuimige Alejandro De Tomaso.

Na een kort overzicht van de geschiedenis van Maserati, Citroën/Maserati en die van de Tomaso zelf, wordt beschreven hoe het tot een overname door de Italo-Argentijn kwam. Er moest dringend iets gebeuren bij Maserati en het idee voor de Biturbo was een geniale inval van de Tomaso. Ook al verliep de ontwikkeling niet altijd vloeiend en waren er problemen bij de opstart.

Dit boek geeft een diepgaand overzicht van de Biturbo-modellen en alle mogelijke afgeleiden, tot zelfs van de prototypes die nooit het licht zagen.

Boeiende lectuur.

 

Auteur: C. Ivaldi. Taal: Italiaans.

24 x 33 cm. 415 blz.

 

Fuoriserie Lancias. Illustrated history of a culture 1925-1985.

Auteur en Lancia-kenner Wim Oude Weernink hoeven we je zeker niet voor te stellen, hij heeft immers al tal van titels op zijn naam staan.

Ditmaal komt niet één type aan bod, maar put de auteur uit zijn rijke archief om de vele realisaties van beroemde ‘carrozzieri’ op Lancia-onderstellen te beschrijven. Dat gebeurt in chronologische volgorde met vele illustraties en tijdsfoto’s. Bijzonder interessant zijn de teksten waarin ook de typische kenmerken van de verschillende ontwerpers worden verduidelijkt, iets wat je in andere werken niet meteen vindt. Een enkel slippertje, zoals de vermelding van de Beta Coupé van de hand van Pietro Castagnolo (juist is: Castagnero), kan de uitstekende kwaliteit van het boek niet overschaduwen.

Het boek biedt verder nog veel meer dan wat ik ervan verwachtte. Che bello!

 

Auteur: W. O. Weernink. Taal: Engels.

ISBN: 978-90-80649-67-5. 22 x 29 cm. 224 blz.

Uitgever: Simon Stevin/Draaiboomken.

 

Der grosse BMW -Expertentest.

Als liefhebber van een bepaald merk ga je er natuurlijk prat op alle ‘weetjes’ over het merk te kennen. Heb je een BMW, dan kun je het met dit boekje uittesten. Het is opgesteld als een soort quiz volgens de volgende thema’s: auto-/motor-modellen, firma en personages, renwagens en conceptauto’s. Een voorbeeld: Welke was de eerste door Chris Bangle getekende BMW?
In het tweede deel vind je de antwoorden… zo kan je vaststellen hoe ver je kennis strekt.

Een bijzonder leuk boekje dat bijeenkomsten onder vrienden zal opfleuren. Aus Freude am… Wissen.

 

Auteur: R. Löwisch. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-96664-370-2. 15 x 21 cm. 119 blz.

Uitgever: Heel Verlag Königswinter (D). heel-verlag.de

 

 

Museumstouren. Die 350 besten Oldtimermuseen in Deutschland.

 

Nu de zomer aanbreekt en de vakantiereizen gepland worden, komt dit boek als geroepen.

Wie naar of door Duitsland reist, kan hier alle nuttige adressen vinden voor een bezoek aan een interessant oldtimermuseum.

De gids is volgens de regio’s ingedeeld en ieder museum wordt gedetailleerd beschreven: adres, openingstijden, of er al dan niet een restaurant is, wat er te zien is (hoeveel auto’s, motoren, vrachtwagens enz.)

Kortom, een uitstekende en noodzakelijke reisgezel voor de oldtimerliefhebber!

 

Auteur: D. Lammersdorf. Taal: Duits.

ISBN: 978-3-613-04644-3. 14 x 21 cm. 257 blz.

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart (D). motorbuch.de

 

Op de antiquarische boekenplank:

 

Style Auto. Architettura della carrozzeria.

Het eerste nummer van dit mooie tijdschrift over autodesign verscheen in 1963. (N°1 marzo/aprile 1963).

Het werd uitgegeven door Fulvio Cinti en gaf een nieuw inzicht in de wereld van styling. De boeiende foto’s en tekeningen, de originele lay-out en de vakkundige commentaar maakten het meteen tot het Europese referentiewerk over autostyling. Het waren toen nog steeds de hoogdagen van de Italiaanse ‘carrozzieri’, maar ook andere designers (Amerikanen, Fransen enz.) lieten zich in die periode niet onbetuigd en kwamen tevens aan bod.

Het laatste Style Auto nummer (N° 37) verscheen uiteindelijk in 1978 onder de leiding van medestichter Mario Dinarich. Fulvio Cinti startte in 1979 opnieuw met het tijdschrift Auto & Design, dat we nu nog steeds kennen.

Helaas is de originele ‘spirit’ van Style Auto daarin niet meer terug te vinden. Het moet gezegd dat het hedendaagse autodesign van weinig inventiviteit en inspiratie getuigt, iets wat de onlangs overleden Marcello Gandini ook bevestigde. Een reden temeer om de 37 nummers van Style Auto naar waarde te schatten en een verdiend plaatsje op de boekenplank te geven.

 

Tekst en foto’s: Vincent Arpons.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait