DACIA PRESENTEERT SANDRIDER: DOELSTELLING DAKAR!

  • Dacia onthult vandaag Sandrider, het prototype dat The Dacia Sandriders Team vanaf 2025 zal inzetten in de Dakar Rally en het Wereldkampioenschap Rally-Raid.
  • Sandrider is geïnspireerd op de concept-car Manifesto en wordt gehomologeerd in de koninginnencategorie ‘Ultimate T1+’.
  • Dankzij de competitie zal Dacia zijn benadering van de essentie testen op de moeilijkste terreinen, ook wat zijn engagement voor een betaalbare uitstootreductie betreft: Sandrider zal namelijk op synthetische brandstof rijden, geproduceerd door Aramco.

Om zijn zoektocht naar de essentie nog verder door te zetten, engageert Dacia zich in de Dakar Rally en rally-raids, zonder twijfel de meest veeleisende outdoor testterreinen ter wereld. Dacia onthult vandaag Sandrider, het prototype waarmee het merk in 2025 zal aantreden voor de Dakar Rally en het Wereldkampioenschap Rally-Raid (W2RC).

Sandrider put inspiratie uit de concept-car Manifesto, het ideeënlaboratorium dat Dacia in 2022 heeft voorgesteld. Het gaat om een gloednieuwe wagen, die speciaal voor rally-raids werd ontwikkeld door een beroep te doen op de sportieve knowhow van Renault Group en de teams van Prodrive, een Britse autosportonderneming.

Sandrider blijft trouw aan de Dacia-filosofie en werd ontworpen om te voldoen aan de essentie van de autosport: presteren om te winnen. Dit innovatieve ontwerpprototype benut op ingenieuze wijze alle mogelijkheden in het reglement van de ‘Ultimate T1+’-categorie, zet in op wendbaarheid en lichtheid en beantwoordt nauwgezet aan de essentiële behoeften van piloten en copiloten. Zij waren dan ook actief betrokken bij de genese van Sandrider.  Voor de vele geplande testsessies hebben ze vanaf de eerste werkfasen hun rijke ervaring doorgegeven aan de ontwerpers en ingenieurs, met name aan de hand van erg concrete ontwerpsessies in virtual reality.

Zo werd Sandrider een heel bijzondere, maar toch rasechte Dacia, ontwikkeld met respect voor de kernwaarden van het merk…

EEN ESSENTIEEL EN COOL DESIGN

De koetswerkstijl van Sandrider, ontworpen door de Dacia-ontwerpers, gaat terug tot de essentie, zonder overbodige franjes. Enkel de absoluut noodzakelijke koetswerkpanelen bleven behouden. Van decoratieve – en dus per definitie overbodige – onderdelen is geen sprake. Uiteraard werd er bijzonder veel aandacht besteed aan de stroomlijn (zie hieronder).

In deze benadering, die focust op de essentiële behoeften van de piloot en de copiloot, verdwijnt de korte, duikende en zwevende motorkap vooraan uit het gezichtsveld van de bemanning. Ook door de bovenzijde van het dashboard af te werken met anti-reflecterende lak – een techniek afkomstig uit de luchtvaart – optimaliseerde Dacia de zichtbaarheid van piloot en copiloot.

Om het interieur te ontwerpen, luisterden de ontwerpers en ingenieurs van Dacia vooral naar de behoeften, gewoonten en beperkingen van piloten en copiloten. Zo onderscheidt Sandrider zich door een moduleerbaar dashboard dat elke bemanning in staat stelt om de ergonomie en de opstelling van bepaalde onderdelen aan zijn eigen voorkeuren aan te passen.

 

ROBUUST OUTDOORDESIGN

De Dakar Rally en andere rally-raids zijn ongetwijfeld de moeilijkste autoraces ter wereld. Voor de creatie van Sandrider moest Dacia zijn concept ‘robuust en outdoor’ dus tot het uiterste drijven.

Dat gaat uiteraard gepaard met een globale versteviging van de wagen: een geconsolideerde onderzijde en bumpers, een koetswerk in koolstofvezel en een ophanging (met dubbele driehoeken) en 4×4-aandrijving die zijn aangepast aan de extreme eisen van een rally-raid. Een innovatief elektrisch systeem zal het mogelijk maken om voor alle boordaccessoires een optimaal vermogen te behouden, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Naast deze fundamentele ontwerpelementen heeft de robuuste outdoorbenadering van Sandrider ook betrekking op punten die misschien details lijken, maar die het leven van de teams een stuk eenvoudiger maken. Zo zijn de Sabelt-zetels bekleed met specifieke, antibacteriële en vochtregulerende stoffenDe reservewielen zijn niet gestroomlijnd voor een gemakkelijkere hantering. In dezelfde optiek kan de bemanning snel toegang krijgen tot het boordgereedschap, zonder dat ze een doos hoeven te gebruiken. Nog een voorbeeld: gedemonteerde bevestigingsmoerenkunnen op een magnetische zone worden geplaatst die in het specifieke koetswerk is geïntegreerd om te voorkomen dat ze verloren raken in het zand. Een trucje geïnspireerd op de ervaring van een Dacia-piloot.

Sandrider kan rekenen op de nieuwste generatie BF Goodrich-banden die hem een optimale grip bieden op elk terrein en die tegelijk optimaal bestand zijn tegen schokken en perforaties.

 

EEN ‘ECO-SMART’-AANPAK

Dacia, dat vastbesloten is om de marktleider van de betaalbare koolstofreductie te worden, sluit zich volledig aan bij het engagement van de Dakar- en rally-raid-organisatoren voor een duurzamere competitie.

Zo hebben de ingenieurs alles in het werk gesteld om het gewicht te verlagen en zo het brandstofverbruik te drukken. Het totale gewicht van Sandrider werd met ongeveer 15 kilogram verlaagd ten opzichte van vergelijkbare prototypes door een lichter buizenchassis te gebruiken, door alle overbodige koetswerkpanelen te verwijderen en koolstofvezel te gebruiken voor de andere panelen, door alle sierelementen te elimineren en door een compactere en minder zware motor te kiezen. Om de tractie en het dynamische rijgedrag van Sandrider te optimaliseren, werd de gewichtsverdeling tussen de voor- en achteras aangepast zodat er gevoelig meer gewicht op de vooras rust.

Om het brandstofverbruik te verlagen en tegelijk de prestaties te verbeteren, werd de stroomlijn van Sandrider bijzonder verzorgd. De ingenieurs drongen de luchtweerstand met 10 procent en de opwaartse druk met 40 procent terug ten opzichte van vergelijkbare prototypes. Daartoe werd bijzondere aandacht besteed aan de luchtinlaten die de motor koelen.

In de extreme Dakar- en rally-raid-omstandigheden is warmtebeheer cruciaal. Om de temperatuurstijging in het interieur te beperken, hebben de ontwerpers van Sandrider infraroodpigmenten gebruikt die rechtstreeks in de koolstofvezel van het voertuig werden geïntegreerd.  Voor dit proces werd een patent aangevraagd.

Sandrider wordt aangedreven door een motor op synthetische brandstoffen van Aramco. Een eenvoudige oplossing om de milieu-impact te verminderen. De synthetische brandstoffen van Aramco worden geproduceerd door hernieuwbare waterstof te combineren met opgevangen CO2, wat resulteert in een koolstofarm product dat compatibel is met de huidige motoren. Dacia beschouwt de Dakar Rally als het ideale testterrein voor deze technologie.

 

EERSTE AFSPRAAK MET DE COMPETITIE IN OKTOBER

Sandrider, die vandaag wordt onthuld, start binnenkort een lange reeks van ontwikkelingstests in verscheidene landen. Hij zal debuteren in de Rally van Marokko 2024, een wedstrijd van het Wereldkampioenschap Rally-Raid (W2RC) die wordt gereden van 5 tot 11 oktober.

In 2025 zal het officiële W2RC-team van Dacia, The Dacia Sandriders, deelnemen aan zijn eerste Dakar Rally en aan het volledige Wereldkampioenschap Rally-Raid.

The Dacia Sandriders omvatten drie bemanningen die ervaring, talent en enthousiasme combineren…

Sébastien Loeb, de 49-jarige Franse rallypiloot, won van 2004 tot 2012 negen keer op rij het Wereldkampioenschap Rally. Hij is de meest bekroonde piloot in de autosport en wordt vaak beschouwd als de grootste rallypiloot aller tijden. Sébastien Loeb neemt sinds 2016 deel aan de Dakar Rally. Hij zal samenwerken met copiloot Fabian Lurquin.

Als rallypilote is Cristina Gutierrez Herrero een van de referenties in de wereld van de terreinrally’s. Ze is 32 en heeft tussen 2017 en 2024 al acht keer deelgenomen aan de Dakar Rally. Cristina won in 2021 de Wereldbeker Rally-Raid in de categorie Q3. In januari 2024 werd ze de tweede vrouw die won in een categorie (Challenger) van de Dakar Rally (na Jutta Kleinschmidt, die een zege behaalde in het algemeen klassement). Cristina wordt bijgestaan door Pablo Moreno Huete.

Nasser Al-Attiyah is vijfvoudig winnaar van het Wereldkampioenschap Terreinrally’s en tweevoudig winnaar van het Wereldkampioenschap Rally-Raid. Als ware Dakar-legende schreef hij de mythische wedstrijd maar liefst vijf keer op zijn naam.

 

BELANGRIJKSTE KENMERKEN VAN DE SANDRIDER

  • FIA-categorie: Ultimate T1+
  • Chassis: buisvormig
  • Koetswerk: koolstofvezel
  • Motor: 3-liter V6, biturbo, directe injectie
  • Max. vermogen: 265 kW/360 pk bij 5.000 t/min
  • Max. koppel: 539 Nm bij 4.250 t/min
  • Transmissie: 4×4
  • Versnellingsbak: sequentieel met zes versnellingen
  • Ophanging voor/achter: dubbele driehoeken
  • Veeruitslag: 350 mm
  • Wielen: aluminium velgen, 17 duim
  • Banden: BF Goodrich, 37 duim
  • Lengte x breedte x hoogte: 4.140 x 2.290 x 1.810 mm
  • Wielbasis: 3.000 mm
  • Overhang voor/achter: 590/550 mm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait