Volvo deelt taarten uit aan chauffeurs, en laat hen zo onbewust voorzichtiger rijden
2 september 2019, Brussel – We rijden voorzichtiger wanneer we een taart vervoeren in onze wagen. Dat bleek vorige week uit de cijfers van Responsible Young Drivers: 87% van de Belg rijdt voorzichtiger wanneer hij of zij voedsel vervoert. De eerste schooldag is dé dag bij uitstek om extra voorzichtig te rijden. Daarom deelde de CEO van Volvo Car Belux Wim Maes vandaag in Wemmel massaal taarten uit, en dit van de hand van Jeroen Meus. Met deze ludieke actie brengt het automerk een serieuze boodschap en wil het alle automobilisten sensibiliseren om ook de rest van het schooljaar te rijden alsof ze een taart aan boord hebben, voor een veiliger verkeer rond scholen.
De Slow Down Cake: het recept van Jeroen Meus
De taarten, of de Slow Down Cakes, die vandaag aan de schoolpoort van de Vrije Basisschool Mater Dei in Wemmel werd uitgedeeld, zijn voor de gelegenheid ontwikkeld door Jeroen Meus. Hij werkte hiervoor samen met zijn vaste patissier, Zuut, die onlangs nog werd bekroond door Gault&Millau tot beste chocolatier.
Het is een fragiele taart geworden, met een zanddeegbodem van amper 2,5mm. Dat is flinterdun. De crumble aan de zijkant, is al even gevoelig en ook de ganache monté bovenop de taart zakt in bij hoge snelheid. De taart werd afgewerkt met breekbare plakjes chocolade. De vulling van de taart, een compote van vossebessen, verwijst dan weer naar het Zweedse karakter van Volvo. Een verrukkelijke taart, die je wagen helemaal kan bekladden als je niet voorzichtig en/of te snel rijdt.
Eerste schooldag veiligste dag van het jaar
Het is geen toeval dat Volvo net vandaag, op de eerste schooldag, taarten uitdeelt. De start van het schooljaar gaat steevast gepaard met extra verkeersdrukte. Na de kalme zomermaanden zijn automobilisten dat niet meer gewoon. Dat blijkt ook uit de cijfers van STATBel: vorig jaar steeg het aantal ongevallen in Vlaanderen in september met 14% ten opzichte van augustus, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg dit percentage zelfs met 25%. De omgevingen rond scholen zijn hierbij extra kwetsbaar. Initiatieven als schoolstraten helpen, maar uit een studie van VIAS blijkt dat de meeste ongevallen met kinderen als slachtoffer net buiten die zone plaatsvinden, namelijk tussen 30m en 300m van de schoolpoort.
Slow down: overdreven snelheid ligt aan de basis van 30% van de dodelijke ongevallen
Snelheidsovertredingen blijven schering en inslag in een zone 30. In 2018 ontvingen maar liefst 166 000 automobilisten hiervoor een boete, dat staat gelijk aan 454 PV’s per dag!
Ook directeur Stefaan Verhas van de Vrije Basisschool Mater Dei uit Wemmel, waar de taarten maandag zullen worden uitgedeeld, ervaart dit: “Chauffeurs rijden vaak te snel in de buurt van onze school, zeker na twee kalme maanden vakantie zijn ze vergeten dat er hier een school is. Maar enkel en alleen in onze straat voorzichtig rijden, is natuurlijk niet genoeg. De meeste van onze leerlingen wonen in de buurt van de school, en een groot deel komt te voet of met de fiets. Ook in die perimeter willen we vragen aan chauffeurs om extra waakzaam te zijn.”
3000 kinderen slachtoffer van een verkeersongeval op weg naar school in 2018
Uit cijfers die VIAS vorige week nog publiceerde blijkt ook dat 11% van de Belgische schoolgaande kinderen met de fiets, en 31% te voet naar school komt. 30% wordt door een van de ouders met de wagen aan de schoolpoort afgezet. Die twee groepen brengen elkaar soms in gevaar, ouders die hun kind met de wagen naar school voeren zijn vaak gehaast omdat ze daarna doorrijden naar hun werk. En dit net op momenten waarop er veel zwakke weggebruikers op baan zijn.
Stef Willems, woordvoerder van Vias, bevestigt: “De remafstand van iemand die plots moet remmen en 50 km/u reed, is dubbel zolang als die van iemand die 30 km/u reed. Wanneer een kind onverwacht oversteekt, zijn de risico’s dan ook veel groter wanneer een wagen 50 in plaats van 30 km per uur rijdt. Vandaar dat we automobilisten willen vragen om de snelheidslimieten te respecteren, zeker in de buurt van scholen.”
Tegen 2020 geen ernstige gewonden of slachtoffers in nieuwe Volvo’s
Dat net Volvo
als automerk deze actie opzet is geen toeval. Het merk heeft als ambitie om
tegen 2020 geen ernstige of dodelijke ongevallen meer te hebben met nieuwe
Volvo’s. Daarom zet de autofabrikant niet alleen in op veiligheidssystemen die
ongevallen helpen te voorkomen, maar ook op het sensibiliseren van de
automobilist zelf.
“Als autobouwer spelen we een grote
maatschappelijke rol inzake verkeersveiligheid, daar zijn wij ons bij Volvo
enorm van bewust. Aan de ene kant handelen we hiernaar door onze wagens zelf zo
veilig mogelijk te maken aan de hand van technologie en innovatie, maar we
weten dat dit niet genoeg is. Veilig verkeer bekom je pas wanneer ook de
automobilist zijn rijstijl veilig is. Met initiatieven als de Slow Down Cake,
proberen we alle automobilisten te sensibiliseren, Volvo-rijder of niet, dat
speelt geen rol.” – Wim Maes, CEO Volvo Car Belux.